Knipperlicht voor Belgische economie

© belga

De Belgische economie mag zich voor het tweede jaar op rij aan een grondige evaluatie van de Europese Commissie verwachten.

De Belgische economie mag zich voor het tweede jaar op rij aan een grondige evaluatie van de Europese Commissie verwachten.

Ons land behoort volgens de Commissie tot een groep van veertien lidstaten waar risico’s op zogenaamde macro-economische onevenwichten bestaan.

De andere landen zijn Bulgarije, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Italië, Cyprus, Hongarije, Malta, Nederland, Slovenië, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Volgens de Europese Commissie schort er wat aan de Belgische overheidsfinanciën en de private schuldenlast. Maar dat is niet het enige. Europa maakt zich ook zorgen over de terugval van de uitvoer, wat wijst op een verzwakking van de concurrentiekracht. Dat laatste zou een gevolg zijn van toenemende loonkosten, die boven het gemiddelde van de eurozone liggen.

Eind mei kreeg ons land al een Europese aanbeveling om de fiscale druk te verschuiven van arbeid naar milieu en de loonindexering te hervormen.

Het toezicht op macro-economische onevenwichten kadert in het nieuwe budgettaire en economische beleid van de Europese Unie. Sinds het losbarsten van de financiële en economische crisis is het besef gegroeid dat economische scheeftrekkingen in één land of grote verschillen in concurrentiekracht gevolgen kunnen hebben voor de stabiliteit van de hele Unie. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content