Karel Van Eetvelt (Unizo): ‘Losse flodders mogen stoppen. Hoog tijd voor realisaties’

© belga

Karel Van Eetvelt (Unizo) vindt dat het hoog tijd is voor vertrouwenwekkende maatregelen voor de bedrijven.

Elio Di Rupo zoekt remedies om de concurrentiekracht van onze economie te herstellen maar voor sommige politici is er geen haast bij. Karel Van Eetvelt (Unizo) vindt nochtans dat het hoog tijd is voor vertrouwenwekkende maatregelen voor de bedrijven.

Er zijn politici zoals CD&V-voorzitter Wouter Beke die vinden dat eerst het regeerakkoord moet worden uitgevoerd vooraleer het debat over de relance van de Belgische economie moet worden gevoerd. Andere politici hebben de voorbije weken zelf al nieuwe voorstellen gelanceerd, zoals het structurele relanceplan waartoe minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) opriep en de uitgestelde indexaanpassing waar staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) voor pleitte. Een voorstel dat de sp.a zeer snel in de vuilnisbak kieperde.

“Op zich zijn de gelanceerde voorstellen positief”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. “Dat wijst hopelijk op het toenemende besef dat groei moet gestimuleerd worden. Maar het lanceren van losse flodders vanuit de politiek mag nu wel stoppen. Het is hoog tijd voor overleg en realisaties. Voor de zomer zijn vertrouwenwekkende maatregelen nodig. Er is nood aan een evenwicht tussen reële koopkracht en concurrentiekracht. Voor bedrijven betaalbare jobs handhaven en uitbreiden is voor ons de beste manier om koopkracht te handhaven.

Kan dat via het aanpassen van het indexmechanisme?

Van Eetvelt: “De loonkostenhandicap geleidelijk wegwerken via de index is een goede denkpiste. Eigenlijk moet in globo de belastingdruk naar beneden en moeten vooral de hoge loonkosten dalen. Een van de manieren is een aanpassing van het indexmechanisme om verdere ontsporingen in de toekomst te voorkomen.”

U vreesde ook voor een heksenjacht door de regering-Di Rupo op de doorsneeondernemer. Onder andere toen sprake was van een verstrengde aanpak van schijnzelfstandigen.

Van Eetvelt: “Het akkoord daarover is aangepast en bijgestuurd. Het eerdere voorstel, dat zelfstandigen op basis van een vermoeden en slecht gekozen criteria herkwalificeerde tot werknemers, kon absoluut niet. De gelijkwaardigheid tussen de twee statuten, werknemers en zelfstandigen, mag onder geen beding ondermijnd worden. De goede en rechtvaardige aanpak zit volgens Unizo in een gelijkwaardige behandeling en de volledige uitvoering van de wet van 2006 op de arbeidsrelaties. Die bevat vier cruciale toetsstenen: de wil van de partijen, de vrijheid van arbeid, de vrijheid van arbeidstijd en de hiërarchische controle.” (A.M.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content