Jürgen Stark wordt opgevolgd door Jörg Asmussen

12/09/11 om 09:10 - Bijgewerkt om 09:10

Bron: Trends

De Duitser Jörg Asmussen volgt zijn landgenoot Jürgen Stark op als directielid van de Europese Centrale Bank.

Jürgen Stark wordt opgevolgd door Jörg Asmussen

© EPA

De Duitse regering laat er geen gras over groeien. De inkt van het ontslag van Jürgen Stark als directielid van de Europese Centrale Bank (ECB) is nauwelijks opgedroogd of de opvolger staat al klaar, nl. Jörg Asmussen. In principe neemt tegen het einde van het jaar Asmussen het zitje van Stark over.

De 45-jarige Asmussen vertoefde nagenoeg zijn ganse loopbaan op het Duitse ministerie van Financiën. Hij bracht daar behoorlijk wat van zijn tijd door temidden Europese en mundiale financiële dossiers. Jörg Asmussen geldt als de absolute vertrouwensman en gepriviligeerde raadgever van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble. Deze laatste vormt binnen de Duitse regering allicht de meest uitgesproken pro-euro-minister.

De opvolging van Stark door Asmussen is een duidelijk statement vanwege de regering Merkel. Voor het eerst gaat een carrièrediplomaat van Financiën naar de ECB en niet iemand van de Bundesbank. Het traditionele Duitse standpunt van strikte scheiding tussen de centrale bank en de politiek lijkt stilaan maar zeker over boord te gaan. Enkele maanden terug kwam Jens Weidman, een vertrouweling van Merkel, aan het hoofd van de Bundesbank.

De krachtmeting tussen de regering Merkel en de Duitse centrale bank is nu compleet. De uitkomst van deze krachtmeting zal van uitzonderlijk belang blijken naar de toekomst van de euro en de monetaire unie toe.

Johan Van Overtveldt

Onze partners