Juncker na Duitse en Franse kritiek: ‘EU zal verder onderhandelen over TTIP’

Jean-Claude Juncker © reuters

De EU heeft een duidelijk mandaat om te onderhandelen over het vrijhandelsakkoord TTIP, zo zegt Jean-Claude Juncker na kritiek uit verschillende lidstaten.

De Europese Unie zal ondanks kritische stemmen uit verscheidene landen verder met de Verenigde Staten onderhandelen over het vrijhandelsakkoord TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). De EU heeft daarvoor een duidelijk mandaat, zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zondag voor de aanvang van de topbijeenkomst van de Groep van 20 in Hangzhou, in China.

“Voor ons is dit handelsakkoord van het grootste belang”, zei Juncker. Het is volgens hem geen goede zaak als lidstaten afzonderlijk over vrijhandel willen onderhandelen.

De Commissievoorzitter loofde uitdrukkelijk de handelsovereenkomst CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) met Canada.

Onder druk vanuit Duitsland en Frankrijk

De Duitse minister van Economie Sigmar Gabriel (SPD) verklaarde onlangs dat de TTIP-onderhandelingen “feitelijk mislukt” waren. Bondskanselier Angela Merkel (CDU) distantieerde zich van deze verklaring. Ook in Frankrijk werd het akkoord onder druk gezet, door de staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Matthias Fekl. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content