Jean-Pierre Delwart: ‘Wallonië heeft genoeg cosmetische ingrepen gehad’

© Photonews

Ex-voorzitter van de Waalse werkgeversunie UWE Jean-Pierre Delwart roept de Waalse regering op de administratie en het onderwijs diepgaand te hervormen en daarbij elke ideologie aan haar laars te lappen.

Nu zijn mandaat als voorzitter van de Waalse werkgeversunie UWE erop zit, laat Jean-Pierre Delwart zijn gereserveerdheid varen. Hij roept de Waalse regering op de administratie en het onderwijs diepgaand te hervormen en daarbij elke ideologie aan haar laars te lappen.

Jean-Pierre Delwart (62) heeft op 2 oktober de fakkel bij de Union Wallonne des Entreprises (UWE) doorgegeven aan Jean-François Héris, de gedelegeerd bestuurder van AGC Glass Europe. De ‘patron van de Waalse patrons’ ontvouwt voor Trends zijn testament.

U pakte in juni uit met ‘Ambition 2020’. Nu komt de Waalse minister-president Rudy Demotte met zijn ‘Horizon 2022’. Waarom twee plannen?

Delwart: “Ambition 2020 en Horizon 2022 maken deel uit van één strijd. Ze moeten allebei het Marshallplan aanvullen omdat de omstandigheden veranderd zijn: er is de wereldwijde economische crisis sinds 2008, de staatshervorming versast bevoegdheden naar de gewesten zonder de daarmee verbonden financiële middelen, de financieringswet zal wegen op de Waalse financiën, en dan is er ook nog de uitdaging van het begrotingsevenwicht. Het is genoeg geweest met de cosmetische ingrepen. We moeten een breekpunt creëren om Wallonië te laten evolueren.”

Gaat ‘Horizon 2022’ in de goede richting?

Delwart: “Wat ik tot nu toe gezien en gelezen heb heeft geen indruk op mij gemaakt. Het is allemaal te weinig pragmatisch: men probeert niemand tegen de schenen te stampen en een brede consensus te bereiken. Zo help je de zaken niet vooruit.

“Als we onze ontwikkeling niet versnellen, zal de toestand in Wallonië verslechteren zodra de herziening van de financieringswet van kracht wordt. Er is 25 jaar weinig of niets gedaan om onze aftakelende zware industrie te vervangen.”

Wat is de belangrijkste hinderpaal om Wallonië weer op de sporen te zetten?

Delwart: “Het gebrek aan geschoold personeel in sommige sectoren. Ondernemers vertellen mij dat ze contracten moeten weigeren omdat ze geen geschikt personeel vinden. Om in het Waalse Gewest een elektricien of lasser te vinden, moet je hemel en aarde bewegen. We moeten een aanzienlijke inspanning leveren om de technische beroepen op te waarderen.

“Ook administratieve logheid zet ook een rem op de concurrentiekracht van onze ondernemingen. En dan hebben we het nog niet gehad over een ander kolossaal probleem: de politisering van de administratie. Door de koehandel tussen partijen zit een hele reeks benoemingen geblokkeerd. Dat staat de administratieve vereenvoudiging in de weg. Want zodra je iets in beweging wil zetten, raakt je aan het heilige huisje van het politiek evenwicht.”

Krijgt de bedrijfswereld in Wallonië wel voldoende steun van de politiek?

Delwart: “Bij geen enkele partij in de Waalse regering heerst dezelfde gedrevenheid om het ondernemerschap te verdedigen als in het noorden van het land. Wat mij in deze verkiezingsperiode dwarszit, zijn al die provocerende aantijgingen. Zaken in de aard van: “Ga het geld zoeken bij de ondernemingen door ze meer te belasten”. Ik vind dat men dan de bevolking om de tuin leidt, want een onderneming draagt enorm bij tot de werking van de staat. We moeten de groei van de ondernemingen aanmoedigen, want houden de economie draaiende.”

Sandrine Vandendooren

Lees het volledige interview in Trends van donderdag 4 oktober

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content