Janet Yellen (Fed) waarschuwt: ‘Vergeet de lessen van de kredietcrisis niet’

Fed-voorzitter Yellen © reuters

Janet Yellen, voorzitter van de Federal Reserve, benadrukt het belang van de financiële regulering die werd doorgevoerd nadat de wereldwijde financiële crisis tien jaar geleden losbrak.

Yellen benadrukte haar toespraak op de jaarlijkse top van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole dat de hervormingen die zijn doorgevoerd sinds het begin van de financiële crisis in 2007, het stelsel substantieel veiliger hebben gemaakt zonder daarbij de economische groei onnodig te belemmeren. Daarbij waarschuwde ze dat de ‘herinneringen’ aan de crisis van weleer ‘niet mogen vervagen’.

Eventuele wijzigingen aan de geldende financiële regulering in de VS moeten volgens de Fed-voorzitter ‘bescheiden’ blijven. Door president Donald Trump kwam de financiële regulering onlangs weer ter discussie te staan.

Op de financiële markten werd al de hele week uitgekeken naar de speech van Yellen. Maar uiteindelijk zei de Fed-preses weinig schokkends.

Beleggers waren vooral geïnteresseerd in aanwijzingen over toekomstige rentestappen en het afbouwen van de omvangrijke balans van de centrale bank. Concrete uitspraken daarover bleven echter uit.

Partner Content