Janet Yellen (Fed): 'Economie stilaan robuust genoeg voor renteverhoging'

03/12/15 om 17:25 - Bijgewerkt om 17:25

De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed) loopt zich warm om binnenkort de rente te verhogen.

Janet Yellen (Fed): 'Economie stilaan robuust genoeg voor renteverhoging'

© reuters

Fed-voorzitter Janet Yellen acht de Amerikaanse economie stilaan robuust genoeg om de eerste renteverhoging in 9 jaar aan te kunnen. Yellen gaf donderdag aan de commissie van de Senaat te kennen dat de Fed na die stap kan beginnen met het gestaag normaliseren van het monetaire beleid.

"Momenteel ga ik ervan uit dat de groei in de komende één tot twee jaar krachtig genoeg is om verdere verbeteringen op de arbeidsmarkt te kunnen realiseren", zei Yellen. Het beleidsbepalende orgaan van de Fed zegt al maanden te wachten op signalen dat de positieve lijn op de banenmarkt doortrekt.

Ook de ontwikkeling van de inflatie is een belangrijk onderdeel bij het rentebesluit. Yellen verwacht dat de inflatie binnen afzienbare tijd oploopt naar het gewenste niveau van 2 procent, dat voor het laatst werd aangetikt in april 2012.

Yellen waarschuwde donderdag ook voor potentiële risico's als de Fed te lang wacht met een renteverhoging. "Hoe langer we wachten, hoe groter de kans dat we later de rente met grote stappen moeten opvoeren. Dat zou de markten uit balans kunnen brengen en zelfs kunnen leiden tot een economische recessie".

De uitspraken van Yellen werd door beleggers en andere marktpartijen opgevat als 'belofte' dat de rente bij de laatste vergadering dit jaar, op 16 en 17 december, verhoogd wordt.

De laatste renteverhoging dateert van 2006, terwijl het huidige tarief van vrijwel 0 procent sinds 2008 van kracht is. (Belga/BO)

Onze partners