Jan Denys (arbeidsmarktdeskundige Randstad): "Di Rupo steekt de Rubicon niet over"

05/07/11 om 11:21 - Bijgewerkt om 11:21

Bron: Trends

"Ik snap de positieve reacties op de formateursnota Di Rupo niet goed", zegt Jan Denys (Randstad), "Hij steekt de Rubicon niet over. Ik vind de voorstellen over arbeidsmarktbeleid maar een mager beestje."

Jan Denys (arbeidsmarktdeskundige Randstad): "Di Rupo steekt de Rubicon niet over"

© belga

Rupo wil de werkloosheidsuitkeringen sneller laten dalen en jongeren zullen na hun wachttijd niet meer automatisch recht hebben op een uitkering. Ze zullen moeten aantonen dat ze effectief werk zoeken. Denys: "Dat laatste is nu eigenlijk al het geval, in die zin dat jongeren wel degelijk begeleid worden. Dat die wachtuitkering een activeringspremie wordt, is een semantische discussie. En wat de verlaging van de werkloosheidsuitkeringen betreft: de enige goede maatregel is een blijft een beperking in de tijd."

Ook de maatregelen om ouderen langer aan het werk te houden overtuigen Denys niet. "Men geeft de indruk dat de formateur het brugpensioen aanzienlijk wil verstrengen. Maar al de voorstellen die hij formuleert zitten in de evaluatie van het Generatiepact dat voor dit najaar gepland is. Het aantal werkende 55-plussers is onvoldoende gestegen en dus zijn er meer maatregelen nodig."

A.M.

Lees meer over:

Onze partners