Italië moet nog meer besparen volgens IMF

10/07/12 om 18:59 - Bijgewerkt om 18:59

Bron: Trends

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) spoort Italië aan nog meer economische hervormingen door te voeren.

Italië moet nog meer besparen volgens IMF

© belga

Het IMF is niet helemaal tevreden over de inspanningen die het noodlijdende Italië tot vandaag heeft geleverd om de economie meer slagkracht te geven, blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport. Het IMF vreest namelijk dat het Zuid-Europese land al te kwetsbaar blijft voor besmetting vanuit de eurozone.

De hervormingen die premier Mario Monti op de arbeidsmarkt en in de dienstensector heeft doorgevoerd worden wel op prijs gesteld, maar zullen volgens het IMF allicht niet volstaan om de crisis in te dijken. Het IMF verwacht dat de Italiaanse economie dit jaar met 1,9 procent en volgend jaar met 0,3 procent krimpt.

Premier Monti voerde al hervormingsplannen voor een bedrag van 20 miljard euro door, zoals de verhoging van de pensioenleeftijd en het versoepelen van de arbeidsmarkt.

Gewaardeerde inspanningen, maar volgens het IMF moet de Italiaanse prioriteit voortaan bestaan in een hogere productiviteit en een hogere participatie op de arbeidsmarkt. Daarbij moet het investeringsklimaat in Italië verbeteren en moeten de kosten en lasten voor bedrijven worden beperkt. Ook de ambtenarenlonen kunnen nog wat omlaag, aldus het IMF. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners