Italië gaat forser besparen

13/07/11 om 13:34 - Bijgewerkt om 13:34

Bron: Trends

Het Italiaanse besparingsplan wordt "versterkt" en "tegen vrijdag goedgekeurd" door het parlement. Dat heeft de Italiaanse minister van Economie en Financiën, Giulio Tremonti, woensdag bekendgemaakt .

Italië gaat forser besparen

© belga

Het besparingsplan dat 40 miljard euro omvat, moet Italië in staat stellen tot een begrotingsevenwicht te komen in 2014. Het begrotingstekort moet teruggebracht worden van 4,6 procent van het bbp in 2010 tot 0,2 procent in 2014. Tremonti voegde er woensdag aan toe er een "privatiseringsproces" volgt om de publieke financiën er weer bovenop te helpen.

Het IMF (Internationaal Monetair Fonds) vraagt de Italiaanse regering woensdag vaart te zetten achter een besparingsplan om de schuldenlast te milderen. Volgens het IMF overschat de regering bovendien de economische groei voor dit jaar. Het IMF zelf houdt voor 2011 rekening met een toename van het bbp met 1 procent tegenover 1,3 procent in 2010.

Italië zorgde de afgelopen dagen voor grote ongerustheid binnen de eurozone, nadat bekend raakte dat het land de enorme schuldenlast van bijna 1.900 miljard euro (ongeveer 120 procent van zijn bbp) niet meer zou kunnen dragen.

De heibel rond het Italiaanse huishouden begon eigenlijk op vrijdag 8 juli, toen premier Berlusconi zijn minister van Economie publiekelijk een gebrek aan teamspirtit verweet. Volgens Berlusconi zou Tremonti te veel rekening houden met de reactie van de markten en daarbij te eigenzinnig handelen.

(belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners