Italiaanse regering gaat 45,5 miljard euro saneren

13/08/11 om 09:37 - Bijgewerkt om 09:37

Bron: Trends

De Italiaanse regering gaat de volgende twee jaar 45,5 miljard euro besparen.

Italiaanse regering gaat 45,5 miljard euro saneren

© EPA

Het land was genoodzaakt om extra maatregelen te treffen nadat het de voorbije weken onder vuur lag op de financiële markten. De rente op het Italiaanse staatspapier steeg schrikbarend hoog. De Europese Centrale Bank (ECB) kwam tussenbeide, waardoor de rente intussen weer een beetje genormaliseerd is.

"De stemming in de ministerraad was unaniem", verklaarde regeringsleider Silvio Berlusconi. Volgens hem beantwoorden de besparingsmaatregelen aan de wensen van de ECB.

Volgend jaar zal er 20 miljard euro moeten gevonden worden en het jaar nadien 25,5 miljard. Het vorige saneringsprogramma voorzag in 48 miljard, maar dan wel op drie jaar.

Met het saneringsplan wil Italië vanaf 2013 opnieuw een begroting in evenwicht hebben, een jaar vroeger dan verwacht.

Solidariteitsbijdrage

Eén van de maatregelen is een solidariteitsbijdrage voor de hogere inkomens (minstens 90.000 euro per jaar). Berlusconi verklaarde dat "zijn hart bloedt" omdat hij zijn belofte om geen hogere belastingen te heffen niet heeft kunnen houden. "Maar de dramatische situatie maakte nieuwe maatregelen onvermijdbaar", luidde het.

Ook de provincies en gemeenten moeten fuseren en de wettelijke pensioenleeftijd voor vrouwen wordt geleidelijk verhoogd tot 65 jaar. Bij de lokale overheden verdwijnen er 50.000 posten. Daarnaast wordt er ook gesnoeid in het aantal brugdagen. Tot slot wordt de strijd tegen fiscale fraude opgetrokken. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners