Is een Griekse default gelijk aan een onmiddellijke Grexit?

© reuters

Griekenland lijkt stilaan op een faillissement af te stevenen. Moeten de Grieken in het geval van een ‘default’ dan ook maar meteen de eurozone verlaten? 3 mogelijke scenario’s.

Op dit moment heeft de Griekse regering geen akkoord in zicht om het geld van zijn internationale schuldeisers te ontgrendelen. Komt er geen akkoord, dan gaat Griekenland wanbetalen op zijn schuld.

Wat staat het noodlijdende euroland in het geval van een ‘default’ te wachten? De Amerikaanse televisiezender CNBC bracht enkele scenario’s in beeld.

Drie mogelijke scenario’s

1) Snelle exit uit de eurozone:

Als het Eurosysteem – de Europese Centrale Bank en de centrale banken van de lidstaten van de eurozone – weigert Griekenland nog langer te financieren via noodleningen (emergency liquidity assistance (ELA)), volgt er mogelijk een snelle uitstroom van deposito’s bij de Griekse banken, merkt de Zwitserse investeringsbank UBS op.

“In dat geval zou Athene het bankwezen moeten herfinancieren door het creëren van een nieuwe munt, aldus UBS. Dat proces zou wel kunnen worden vertraagd door het opleggen van bepaalde kapitaalcontroles om de uitstroom van deposito’s te beperken”, voegt de bank eraan toe.

2) Langzame exit uit de eurozone:

Griekenland kan de euro tijdelijk inruilen voor schuldbewijzen (IOU’s) om aan een aantal financiële verplichtingen te voldoen. Dat kan het geval zijn voor betalingen aan leveranciers, en mogelijk uitgebreid worden naar de lonen in de publieke sector en de pensioenen.

“Als het huidige Griekse schuldpapier niet gewaardeerd wordt tegen zijn nominale waarde op de obligatiemarkt, zal dat evenmin het geval zijn voor de schuldbewijzen. Dat betekent dat de koopkracht ervan waarschijnlijk lager zal liggen dan die van de euro. Op die manier zou de parallelle munt al meteen worden gedevalueerd”, aldus UBS.

” Griekenland zou in bovenstaande omstandigheden in theorie dan nog wel deel uitmaken van de eurozone, maar dan zou het land de muntunie in de praktijk al verlaten hebben”, luidt het.

3) Default zonder Grexit:

De kans dat Griekenland al dan niet gedeeltelijk afstevent op een default, wordt door chief market strategist Stephanie Flanders van JP Morgan Asset Management geraamd op 50 procent.

“Als ze met zorg behandeld wordt, brengt een gedeeltelijke default niet noodzakelijk blijvende schade toe aan Griekenland en de Europese markten. Ze hoeft evenmin noodzakelijk te leiden tot een Griekse exit uit de eurozone”, aldus chief market strategist Stephanie Flanders van JP Morgan Asset Management.

Volgens Goldman Sachs is het mogelijk dat, als Griekenland in faling gaat tijdens de eurohandelingen met de eurogroep, er een deal kan worden bereikt die de integriteit van de monetaire unie intact houdt.

Brian Singer, van vermogensbeheerder William Blair is sceptischer.”We kunnen de gevolgen niet inschatten wanneer er in deze omstandigheden een default plaatsvindt, terwijl Griekenland in de eurozone blijft, en er tegelijk gigantisch veel kapitaal uit Griekenland wegstroomt”, aldus Singer. (CNBC/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content