Inspectie Financiën: 'Kaaimantaks zal minder opleveren'

10/04/15 om 05:52 - Bijgewerkt om 09:45

Het is lang niet zeker dat de kaaimantaks jaarlijks 460 miljoen euro zal opbrengen, zoals federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) eind vorige maand had verklaard. Dat blijkt uit een evaluatie van de Inspectie van Financiën.

Inspectie Financiën: 'Kaaimantaks zal minder opleveren'

Johan Van Overtveldt © Belga Image

De Morgen bericht over die evaluatie.

De kaaiman- of doorkijktaks richt zich op kapitaal dat verstopt zit in offshoreconstructies in het buitenland. Minister Van Overtveldt stelde eind maart dat die vorm van vermogenswinstbelasting jaarlijks 460 miljoen euro opbrengt, vier keer meer dan de eerste schatting van 120 miljoen.

Maar de Inspectie van Financiën spreekt dat cijfer tegen. Volgens de financiële waakhond van de regering is Van Overtveldt te optimistisch. Omdat mensen "hun gedrag gaan aanpassen" ontwijken ze de belasting en zullen de inkomsten een stuk lager uitvallen, staat in een evaluatie die de inspectie naar de minister stuurde.

Van Overtveldt erkent de kritiek. "Je kunt niet uitsluiten dat het kapitaal zich zal verplaatsen", laat hij weten via zijn woordvoerder. "Maar we hebben de achterpoortjes maximaal gesloten."

(Belga/RR)

Onze partners