IMF zet Grieken onder druk

19/09/11 om 17:38 - Bijgewerkt om 17:38

Bron: Trends

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moeten de Grieken nog meer besparen en efficiënter belastingen innen als ze meer financiële steun willen.

IMF zet Grieken onder druk

© belga

Het IMF voert de druk op de Griekse schouders op kort voor het geplande telefonische overleg tussen de Griekse minister van Financiën Evangélos Vénizélos enzerzijds, en vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de ECB en het IMF anderzijds. Dat overleg werd aanvankelijk gepland voor maandagmiddag maar uiteindelijk uitgesteld tot 18u.

De Commissie, de ECB en het IMF - verzameld in de zogenaamde troijka - zullen beoordelen of de Grieken voldoen aan de voorwaarden voor een nieuwe schijf noodhulp. Griekenland wacht met ongeduld op een nieuwe financiële injectie van ongeveer 8 miljard euro noodsteun. Komt de steun er niet, dan kan het land vanaf halweg oktober de rekeningen niet langer betalen.

Bob Traa, vertegenwoordiger van het IMF, meldt voor het telefonische overleg met de Griekse minister van Financiën al dat de Griekse openbare sector nog steeds boven haar stand leeft. Daardoor dreigt de 'onvermijdelijke sluiting van niet efficiënte entiteiten in de publieke sector, net zoals de vermindering van het excessief grote aantal ambtenaren en hun lonen, die vaak hoger zijn dan die van werknemers in de privésector', luidt het.

Traa wijst de Griekse politici met de vinger, omdat die nog geen procedure hebben gevonden om het beloofde privatiseringsplan, dat tegen 2015 50 miljard euro moet opleveren, vorm te geven. Volgens Traa is zijn kritiek even eenvoudig als streng: "Als de Grieken blijven talmen, gaat het land bankroet." (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners