IMF op de bres voor Griekenland

© reuters

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dringt er bij de eurolanden op aan de schuldenlast van Griekenland te verlichten.

Volgens bronnen bij de Amerikaanse krant The Wall Street Journal vreest het IMF dat Griekenland – zonder verdere afschrijvingen – in 2020 nog altijd een onhoudbare schuldenlast zal dragen. Bij het IMF is voorlopig niemand bereid het bericht te bevestigen.

Het IMF zou volgens de bronnen bij de krant willen dat de Griekse schuldgraad tegen 2020 rond de 100 procent van het bruto binnenlands product (bbp) schommelt, nadat de lening van 33 miljard euro aan het IMF is terugbetaald. In februari was met de internationale financierders nochtans overeengekomen dat de schuldgraad tegen 2020 120 procent van het bbp zou bedragen. Vandaag schommelt de Griekse schuldgraad rond de 160 procent van het bbp.

Schulden kwijtschelden

Om het de Grieken wat draaglijker te maken en de uitgangspositie van het land te verbeteren, zouden de eurolanden en de Europese Centrale Bank (ECB) ongeveer een derde van hun vorderingen op Griekenland moeten kwijtschelden.

Door de aanhoudende economische crisis is het voor Griekenland namelijk zo goed als onmogelijk geworden om zijn begrotingstekort terug te dringen en de zware schuldenlast te verlichten. Dat betekent dat de belastinginkomsten te laag liggen en de uitgaven voor sociale suitkeringen te hoog.

Weerstand binnen eurozone

Het is maar de vraag hoe Duitsland zal reageren op het verzoek van het IMF. De kans is in ieder geval groot dat de vraag om Griekse schuldverlichting op felle weerstand botst binnen de eurozone, die al 127 miljard euro heeft vrijgemaakt om de Grieken uit het moeras te helpen.

Er gaan overigens steeds meer Europese stemmen op – vooral in Duitsland – die verkondigen dat Griekenland talmt met de opgelegde besparingsmaatregelen, en daarom niet nog meer concessies mag verwachten.

Duitsland
De Duitse regering heeft de afgelopen weken tot in den treure herhaald dat Griekenland zich moet houden aan het besparingsprogramma dat begin 2012 werd overeengekomen. De Duitsers leggen er ook de nadruk op dat er geen extra financiële steun ter beschikking wordt gesteld aan Griekenland. Elke poging om de Griekse schuld te verminderen zou bovendien moeten worden goedgekeurd door het Duitse parlement.

Meer inspanningen gevraagd

Volgens bepaalde leidinggevende ambtenaren binnen de eurozone moet de Griekse regering aantonen dat ze meer hulp verdient door haar inspanningen voor de beloofde structurele hervormingen op te voeren. Dat betekent onder andere dat er meer belastingen moeten worden geïnd, de arbeidsmarkt moet worden gestut en er werk moeten worden gemaakt van de privatisering van overheidsbedrijven.

Euro of drachme?

Griekse ambtenaren hebben trouwens zelf al toegegeven dat als er geen vooruitgang wordt geboekt met de structurele hervormingen, de schuldeisers de geldkraan onherroepelijk zullen dichtdraaien. Op dat moment rest Athene niets anders dan uit de eurozone te stappen en de drachme opnieuw in te voeren.

Toch een klein lichtpunt voor Griekenland dinsdag. Het beproefde land is erin geslaagd 812,5 miljoen euro op te halen via kortlopend staatspapier van 26 weken. Dat gebeurde tegen een rente van 4,68 procent, iets voordeliger dan de 4,7 procent bij een gelijkaardige veiling in juli. Aan het slijten van langlopende obligaties van 5 of 10 jaar moeten de Grieken vooralsnog niet denken. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content