Horeca: flexi-jobs en meer en goedkopere overuren vanaf 1 december mogelijk

© iStock

Horecazaken zullen vanaf 1 december gebruik kunnen maken van flexi-jobs en van meer en goedkopere overuren.

De maatregelen zijn donderdag in het Staatsblad verschenen en treden dus begin volgende maand in voege, meldt staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Bart Tommelein (Open VLD).

Zwartwerk

Flexi-jobs maken het werkgevers in de horeca gemakkelijker om extra personeel in te zetten.

Voor overuren zal gelden dat het brutobedrag gelijk is aan het nettobedrag. Werknemers houden zo meer over en werkgevers moeten op die overuren geen toeslagen voor zon- en feestdagen meer betalen. De bedoeling van de maatregel is zwartwerk ‘wit’ maken en de invoering van de witte kassa begeleiden en compenseren. Voltijds horecapersoneel zal in zaken met een witte kassa 360 goedkope overuren mogen presteren, personeel in andere zaken 300 overuren.

Succes

Tommelein heeft op het terrein ervaren dat de maatregelen nog onvoldoende bekend zijn. ‘Te weinig horecazaken zijn op de hoogte en als ze de maatregelen wel kennen, onderschat men vaak de impact’, zegt hij. ‘Ik ben ervan overtuigd dat de flexi-jobs het succes van de dienstencheques achterna gaan. Tien jaar geleden dachten we met de dienstencheques 20.000 jobs te creëren, vandaag zijn er maar liefst 150.000 poetshulpen in het wit en met opbouw van sociale rechten aan de slag.’

De staatssecretaris rekent op de sector om een inspanning te leveren en te tonen dat ze officieel wil werken. ‘Maar ik heb er vertrouwen in. Ik zie de kentering gebeuren op het terrein. 1 december is het startpunt van een nieuwe horeca in België.’ (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content