‘Het is Draghi tegen Weidmann bij ECB, maar Draghi krijgt zijn zin’

© reuters

De onenigheid binnen de raad van bestuur van de ECB over het te volgen monetair beleid neemt toe. ‘Het is Draghi tegen Weidmann’, luidt het. ‘Maar Draghi krijgt uiteindelijk zoals steeds zijn zin’.

Mario Draghi en Jens Weidmann zijn opnieuw met elkaar in botsing gekomen over de omvang van de stimuli die de noodlijdende economie van de eurozone nodig heeft om aan te trekken.

Het afgelopen weekend herhaalde ECB-voorzitter Draghi namelijk zijn voornemen om de balans van de Europese Centrale Bank te versterken met 1.000 miljard euro om het deflatiespook af te wenden.

Dat was niet naar de zin van Jens Weidmann, lid van de raad van bestuur van de ECB en topman bij de Bundesbank. Weidmann reageerde door Draghi erop te wijzen dat zijn streefcijfervan 1.000 miljard ‘niet in steen gebeiteld staat’.

De onenigheid binnen de Europese Centrale Bank is niet nieuw. Bundesbankvoorzitter Jens Weidmann, die bekendstaat als een notoir criticus van ECB-voorzitter Mario Draghi, waarschuwde eerder al voor een te losse geldpolitiek en de gevaren daarvan voor landen en belastingbetalers.

“Als ik een maatregel niet kan ondersteunen, dan stem ik er ook niet mee in en zet ik me nadrukkelijk voor een andere oplossing in. Ik ben er zeker van dat zonder de tussenkomt van de Bundesbank sommige belangrijke beslissingen anders uitgevallen zouden zijn,” liet hij begin oktober optekenen in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel.

“Er heerst een enorm conflict binnen de raad van bestuur over wat de ECB zou moeten doen”, zegt Joerg Kraemer, chef-econoom bij Commerzbank AG in Frankfurt in een reactie aan het persagentschap Bloomberg. “Het is nogmaals duidelijk gebleken: het is Draghi tegen Weidmann. Maar uiteindelijk zal Draghi zijn zin krijgen en komt er volgend jaar een rondje kwantitatieve versoepeling (QE),” voegt Kraemer eraan toe.

Ondanks een versoepeling van het monetair beleid is de ECB er nog steeds niet in geslaagd de inflatie op te krikken tot het streefdoel van net geen 2 procent. Eind september daalde de inflatie binnen de eurozone tot 0,3 procent – het laagste peil in bijna vijf jaar – dieper weg richting deflatie.

ECB-voorzitter Draghi maakte begin oktober bekend dat de ECB vanaf half oktober start met de aankoop van pandbrieven (covered bonds of obligaties met onderpand). Later in het vierde kwartaal volgt dan de aankoop van ‘Asset Backed Securities’ (ABS), een soort geherstructureerd krediet. De Bundesbank blijft in ieder geval beducht voor de kwantitatieve versoepeling die Draghi naar het Amerikaanse voorbeeld van de Fed achter de hand houdt.

Volgens het Duitse Focus Magazine zou Draghi gezegd hebben dat samenwerken met Weidmann zo goed als ‘onmogelijk’ is geworden. ‘Weidmann overlegt niet vooraleer hij zijn plannen onthult,’ zo luidt het verwijt.(BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content