Live Herlees Eurotop over Griekenland: 'Woensdag komt er een oplossing'

22/06/15 om 11:52 - Bijgewerkt op 23/06/15 om 11:36

Na afloop van de eurotop van maandag werd meteen een nieuwe vergadering in het vooruitzicht gesteld. Volgens Commissievoorzitter Juncker komt er woensdag een oplossing. De nieuwe Griekse voorstellen, die volgens een lek 5,2 miljard extra inkomsten zouden voorzien, geven volgens Juncker reden tot hoop. In het kader van een akkoord, aldus Juncker, wil Europa 35 miljard euro in de Griekse economie investeren.

Herlees Eurotop over Griekenland: 'Woensdag komt er een oplossing'

© reuters

 • Bart Osaer

  Alexis Tsipras evolueert van radicaal tot pragmaticus

  Alexis Tsipras doet toegevingen aan de geldschieters van Griekenland, maar hij staat onder zware druk van zijn links-radicale achterban. Een hogere btw en een hogere pensioenleeftijd liggen moeilijk bij de hardliners van Syriza. Trends-redacteur Alain Mouton maakt een portret van de Griekse premier.

  Alexis Tsipras

  Alexis Tsipras © reuters

 • Bart Osaer

  Bruno Colmant: 'De schuld van Griekenland moet worden omgezet in een eeuwigdurende schuld'

  Vlerick-professor Bruno Colmant pleit in een interview met Trends voor de omzetting van de Griekse schuld in eeuwiglopende obligaties. "Technisch is het gewoon onmogelijk dat de Grieken hun schuld ooit terugbetalen."

  Bruno Colmant

  Bruno Colmant © Belga

 • Rudi Rotthier

  Tsipras: 'Bal ligt bij de anderen'

  De Griekse premier Alexis Tsipraswas na afloop niet concreter dan de anderen. Hij zei dat "de bal in het kamp van de Europese autoriteiten ligt".

  "Ons basiscriterium is de sociale rechtvaardigheid. Voor het eerst zal het gewicht van de besparingen niet rusten op de schouders van de werknemers en gepensioneerden. We beschermen de pensioenen en de lonen, we beschermen de doorsnee gezinnen. En voor het eerst zullen de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen om ons uit de crisis te helpen".

  Over de forse besparingen op de pensioenen, die volgens lekken deel uitmaken van de Griekse voorstellen, zei hij niks concreets.

 • Rudi Rotthier

  Wat met een schuldherschikking?

  Het optimisme naar buitenuit was groter dan in de voorbije weken, maar één vraag werd in alle talen vermeden. Wat met de herschikking van de Griekse schuld?

  "Dat is niet de meest dringende vraag", aldus Bondskanselier Angela Merkel. Die herstructurering "is niet ter discussie".

  Jean-Claude Juncker vond het "niet het moment om daarover te praten".

  De Franse president Hollande zei dat "het rekken van de schuldtermijn of de herschikking van de schuld pas tijdens een tweede stap aan de orde kan komen".

 • Rudi Rotthier

  Michel: 'Brede Griekse consensus vinden'

  "Elk uur telt". Dat zegt premier Charles Michel in een eerste commentaar. "We hadden de voorbije weken en zelfs maanden de indruk dat de Griekse regering niet genoeg geëngageerd was", aldus de premier. Michel vindt, zoals velen, dat de nieuwe Griekse voorstellen een stap vooruit betekenen, maar, zegt hij, we moeten ons er wel van verzekeren dat deze voorstellen "een brede consensus" vinden in het Grieks parlement.

 • Rudi Rotthier

  '35 miljard euro investeringen'

  Er komt dan een cijfer. Commissievoorzitter Juncker zegt dat de Commissie bereid is om tegen 2020 meer dan 35 miljard euro in de Griekse economie te investeren. "Dit is echt geld voor de echte economie", zegt hij. In de tweede helft van dit jaar wil de Commissie volgens hem al 1 miljard in Griekenland pompen.

 • Rudi Rotthier

  Maatregelen

  Officieel worden geen cijfers meegedeeld, maar Belga verneemt dat de Griekse premier Alexis Tsipras zich bereid getoond zou hebben om dit jaar 1,51 procent van het bbp en volgend jaar 2,87 procent van het bbp te saneren. Dat zou in een bestek van twee jaar bijna 7,9 miljard euro extra geld opleveren. Zo zou er volgend jaar jaar 300 miljoen euro bezuinigd worden met beperkingen op het vervroegd pensioen.

  De Griekse regering is bereid om in de pensioenen dit jaar 0,37 pct van het bbp te snijden en volgend jaar 1,05 procent, aldus Belga. Ook zouden er in 2015 0,38 procent en in 2016 0,74 procent van het bbp aan extra btw-inkomsten gehaald worden. Dat komt neer op meer dan twee miljard euro. Daarnaast voorziet de regering onder meer een verhoging van bedrijfsbelastingen en een beteugeling van de defensieuitgaven. Dat komt vrij dicht in de buurt bij wat De Volkskrant eerder meldde.

 • Rudi Rotthier

  'Meer details nodig'

  IMF-directeur Christine Lagarde is in haar commentaar een hoop voorzichtiger. De voorstellen, zegt ze, zijn "uitgebreider en gedetailleerder dan alles wat we tot nu al te zien gekregen hebben". Maar "nog niet gedetailleerd genoeg".

 • Rudi Rotthier

  'Zeer grote stap'

  Concrete cijfers (zoals die uit De Volkskrant) worden door de betrokkenen niet genoemd, maar Juncker heeft het in zijn afsluitende persconferentie over "een zeer grote stap in de richting van de verwachtingen van de drie instellingen". Met die instellingen bedoelt hij de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank, en het Internationaal Muntfonds. "Ik heb er alle vertrouwen in dat de eurogroep van woensdagavond resultaat zal opleveren en dat dat resultaat donderdag voorgesteld zal kunnen worden op de Europese top".

  "Ik ben ervan overtuigd dat we in de loop van deze week tot een finaal akkoord zullen komen, om de eenvoudige reden dat we een akkoord móéten vinden. We kunnen geen verlengingen spelen".

 • Rudi Rotthier

  'Griekenland wil voor 1,8 miljard in pensioenen snijden'

  Volgens de Nederlandse krant De Volkskrant heeft Griekenland aan zijn schuldeisers voorstellen voor ongeveer 5,2 miljard nieuwe inkomsten voorgelegd. Het land zou voor 1,8 miljard euro in de pensioenen snijden, dat is ongeveer 1 procent van het BNP en ligt in de lijn van wat de donoren eisen. Ook zou het land de btw ter waarde van plusminus 1,35 miljard euro verhogen en de lasten op bedrijven optrekken.

 • Rudi Rotthier

  'Woensdag resultaat'

  Woensdagavond worden de onderhandelingen verdergezet. En dan zal er een resultaat komen, aldus Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker na afloop van de vergadering van maandag.

  Op de top van de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone werden maandag geen formele beslissingen genomen, maar zowel Juncker als Donald Tusk, voorzitter van de Europese raad, toonden zich naderhand positief. "De nieuwe Griekse voorstellen zijn een zeer grote stap in de richting van de verwachtingen van de drie instellingen", aldus Juncker.

 • Simon Demeulemeester

  Schuldherschikking niet voor iedereen taboe

  Sommigen rond de tafel lijken de mogelijkheid niet uit te sluiten dat Griekenland een gedeeltelijk schuldherschikking in het vooruitzicht wordt gesteld.

  "We zijn al heel blij dat Griekenland eindelijk met echte voorstellen is gekomen, maar je moet hen natuurlijk ook iets geven", luidt het rond het Schumanplein.

  "Maar als een blok landen een schuldherschikking helemaal uitsluit, dan wordt die piste natuurlijk heel moeilijk."

 • Simon Demeulemeester

  'Armworstelen tussen EU en Griekenland moet stoppen'

 • Simon Demeulemeester

  'De strategie van wait and see moet gestopt worden'

  Naast het forceren van een nieuwe dynamiek in de onderhandelingen hoopt Tusk maandagavond ook op het hoogste politieke niveau duidelijkheid te krijgen over eenieders intenties.

  "De strategie van wait and see moet gestopt worden", aldus de Pool, die voor aanvang van de top nog een ontmoeting had met de Griekse premier Alexis Tsipras.

  "Ik wil vanavond alle kaarten op tafel. Dat betekent niet dat ik over technische zaken ga onderhandelen, maar ik wil dat de politieke gokspelletjes stoppen."

 • Simon Demeulemeester

  Tusk hoorde al 'veelbelovende zaken'

  Een akkoord zal de eurotop maandagavond nog niet opleveren, maar sinds de aankondiging van het beraad onder de staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden zijn er volgens Tusk al "veelbelovende zaken" gebeurd.

  Zo heeft de Griekse regering "voor het eerst in weken echte voorstellen" op tafel gelegd die de komende dagen verder bestudeerd zullen worden door de kredietverleners.

 • Simon Demeulemeester

  Tusk wil 'alle kaarten op tafel'

  Voor aanvang van de eurotop over de Griekse crisis heeft voorzitter Donald Tusk de leiders van de eurolanden gevraagd om "alle kaarten op tafel" te leggen. "De leiders moeten de volledige politieke verantwoordelijkheid nemen om het slechtste scenario te vermijden: een ongecontroleerde, chaotische Grexit", verklaarde de Pool. Dat de top een uitgewerkt akkoord kan opleveren, wordt door alle betrokkenen tegengesproken.

  "Het is mijn verantwoordelijkheid om te verzekeren dat we al het mogelijke hebben gedaan om dit probleem op te lossen. Maar het is ook mijn verantwoordelijkheid om te garanderen dat we de belastingbetalers in alle landen respecteren. Zonder hun besparingen konden we Griekenland vandaag niet helpen", zo stelde Tusk.

 • Simon Demeulemeester

  'Als een Grexit aanvaardbaar was, dan was dat al lang beslist'

  Volgens Ioannis Georgakopoulos - docent Nieuw Grieks - is dit de zoveelste cruciale onderhandeling. 'Als een Grexit aanvaardbaar was, dan was dat al lang beslist,' zegt hij in Terzake.

  De Grieken zitten te wachten op andere maatregelen dan diegene die bijvoorbeeld Financiënminister Johan Van Overtveldt propageert, zegt hij. 'Ik hoor enkel besparingsmaatregelen. Ik lees of hoor niets over investeringen. Verder besparen gaat niets opleveren.'

 • Orakel Van Knack

  Van Overtveldt: 'Utopisch om te verwachten dat vanavond beslissingen vallen'

  Volgens onze minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is het utopisch om te verwachten dat er vanavond beslissingen genomen worden. Dat zegt hij in Terzake.

 • Bart Osaer

  'Doorbraak in Griekse schuldencrisis: deal binnen handbereik'

  "De ministers van Financiën van de eurozone hebben het nieuwe Griekse voorstel verwelkomd. De deal kan 'binnen enkele dagen' rond zijn."

  Officieel is het niet, maar in een interview met de BBC maakt de Griekse minister van Economische zaken George Stathakis zich sterk dat het geplande pakket financiële noodhulp voor Griekenland binnenkort eindelijk ontgrendeld kan worden.

  "We (zullen) proberen om de belastingdruk op de pensioenen en de lonen af te leiden naar het bedrijfsleven en de rijken in het land," aldus Stathakis. De minister voegde eraan toe dat het nieuwe Griekse voorstel ook een verhoging van het btw-tarief voor een aantal geselecteerde items inhoudt.

Onze partners