Heisa rond BNP Paribas: Geens roept op tot 'discretie'

08/07/14 om 14:55 - Bijgewerkt om 15:41

Ontslagnemend minister van Financiën Koen Geens (CD&V) roept op discretie aan de dag te leggen bij verklaringen over de Belgische participatie in BNP Paribas. Dat meldt Geens in een persbericht.

Heisa rond BNP Paribas: Geens roept op tot 'discretie'

© Belga

De Franse grootbank kwam onder vuur te liggen nadat ze in de Verenigde Staten een zware boete te slikken kreeg wegens handel met gesanctioneerde staten. De top van de bank bekende daarop overigens schuld.

De veroordeling van de bank kan gevolgen hebben voor de financiën van ons land, aangezien de Belgische staat met 10,3 procent namelijk de grootste aandeelhouder is van BNP Paribas.

'Aandelen verkopen'

Na de bekendmaking van de monsterboete - en de daaraan gekoppelde bekentenissen van de toplui - riepen verschillende partijen in ons land op het BNP Paribas-aandeel van de hand te doen.

Geens herhaalt nu dat de Belgische staat niet als roeping heeft aandeelhouder in banken te blijven, maar de verkoop moet gebeuren in een sereen klimaat door een regering met volheid van bevoegdheden, aldus de minister.

CEO Bonnafé

In een mededeling dinsdag bevestigt Geens dat hij de CEO van BNP Paribas, Jean-Laurent Bonnafé, heeft verzocht hem binnenkort in Brussel te ontmoeten. De minister wil precies vernemen welke lessen het management en de betrokken organen in de bank trekken uit hetgeen gebeurd is, ook wat betreft de transparantie naar de aandeelhouders. "Deze uitnodiging wordt bevestigd in een schrijven dat uiting geeft aan de bezorgdheid die de aard en de ernst van de feiten hebben veroorzaakt", luidt het.

Delen

De Minister roept verder op tot de nodige discretie bij de verklaringen betreffende de toekomst van de Belgische participatie in het kapitaal van BNP Paribas

Geens benadrukt dat hij het dossier met de 'grootste aandacht' volgt en is bereid vragen van de Kamercommissie Financiën te beantwoorden. De conferentie van de voorzitters van de Kamer vergadert daarover woensdagmiddag. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners