‘Heel slecht’, ‘vernederend’, ‘rampzalig’: wat de eurogroep aan Griekenland voorstelt

Premier Tsipras vergaderde anderhalf uur met Bondskanselier Merkel en president Hollande © AFP

In een vier pagina’s tellend document stelt de eurogroep een waslijst aan maatregelen voor, een deel daarvan moet ten laatste woensdag door het Grieks parlement zijn goedgekeurd. De belangrijkste eis: de terugkeer van de trojka in Athene, met vetorecht.

Dit is een overzichtsartikel. Volg hier het nieuws live.

Tegen woensdag 15 juli moeten volgens het document, waarover momenteel punt voor punt wordt onderhandeld door de staatshoofden en regeringsleiders in de eurogroep, de verhogingen van de BTW en de besparingen op de pensioenen (die allebei in het Grieks hervormingsvoorstel waren opgenomen) door het Grieks parlement worden goedgekeurd. In het Grieks hervormingsplan was de goedkeuring voorzien voor het najaar. Daarnaast moet er een wet goedgekeurd worden die automatisch besparingen doorvoert als het budget ontspoort, moet de onafhankelijkheid van het Grieks bureau voor statistiek en van het bureau voor privatisering gegarandeerd worden, moet de wetgeving op faillissementen worden veranderd en moeten alle meer-uitgaven die deze regering gedaan heeft, onder andere in de sociale sector, en inzake aanwervingen, ongedaan worden gemaakt.

Trojka

Allicht het meest ingrijpende voorstel in het document is de terugkeer van de gehate trojka, de schuldeisers IMF, ECB en EU. Zij krijgen in het plan van de eurogroep volledige toegang tot de ministeries en vetorecht over bepaalde wetgeving.

Griekenland kan verzocht worden om voor 50 miljard euro aan bezittingen/activa in een buitenlandse trust onder te brengen – waar ze zullen dienen als onderpand en waar ze beschikbaar zullen zijn voor versnelde privatiseringen.

Volgens de eurogroep heeft Griekenland nood aan 82 tot 86 miljard euro extra geld (tot dusver was men uitgegaan van maximaal 74 miljard).

De stok achter de deur is de Grexit. Als er geen akkoord komt, worden volgens de tekst van de eurogroep snel onderhandelingen gestart waarbij ook de optie wordt opengehouden van een “tijdelijke Grexit”.

‘Eerlijk compromis’

De huidige voorstellen, aldus de Finse minister van Financiën Alex Stubb, zijn duidelijk strenger dan wat in het referendum van zondag door de Grieken is verworpen.

Anonieme vertegenwoordigers van de Griekse regering noemden de voorstellen “heel slecht”, “vernederend”, “rampzalig”. Premier Tsipras zegt te zoeken naar een “eerlijk compromis”.

Het persagentschap Bloomberg citeert Daniel Manevar, een adviseur van de gewezen Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis. ” De kosten voor Grieken om in de euro te blijven, komen op een punt waarbij de schaal in de richting van een Grexit kan overslaan. De kosten zijn bestraffend en er is bijna onmogelijk aan te voldoen”.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content