Groen licht voor Tobintaks in de eurozone

© Thinkstock

Elf landen uit de eurozone kregen groen licht voor de invoering van de fel besproken Tobintaks. Ook ons land springt mee op de kar. Hoeveel de transactietaks exact zal opbrengen, is nog even koffiedik kijken.

De Tobintaks, de belasting op financiële transacties, mag nu ingevoerd worden in elf eurzone- en EU-Lidstaten, namelijk Spanje, Slowakije, Italië, Estland, Frankrijk, Duitsland, België, Oostenrijk, Griekenland, Portugal en Slovenië.

De volgende stap is een wetsvoorstel, dat de Europese Commissie op tafel moet leggen. Geen enkele andere EU-lidstaat heeft de invoerders van de Tobintaks een duimbreed in de weg gelegd om de versterkte samenwerking aan te gaan voor de invoering van de nieuwe taks. België is één van de voortrekkers in het initiatief.

Opbrengst onbekend
De Commissie moet nu het voorstel concretiseren. De bevoegde EU-Commissaris, Algirdas Semeta, komt over enkele weken met een concreet wetsvoorstel. Hij beloofde alvast met zijn voorstel dicht aan te zullen leunen bij een eerder, maar afgeschoten, plan om de Tobintaks in de hele EU in te voeren.

Vermoedelijk zal Semeta vragen om de handel in aandelen en obligaties met minimaal 0,1 procent te belasten, en de handel in derivaten met minimaal 0,01 procent. Wat dat concreet moet opbrengen in exacte bedragen is voorlopig nog niet bekend.

Voer voor andersglobalistenOver het voorstel van Semeta zullen alle 27 EU-landen mee mogen onderhandelen, dus ook de kritische Britten. Het zullen uiteindelijk slechts de elf deelnemende landen zijn die mogen stemmen. De anderen mogen later altijd mee op de kar springen.

De invoering van de taks heeft al heel wat voeten in de aarde gehad. Het idee werd meer dan veertig jaar geleden gelanceerd door de Amerikaanse econoom James Tobin. Hij wilde met de taks de koersschommelingen op de financiële markten een halt toeroepen. Het idee werd later gretig overgenomen door andersglobalisten, die er een manier in zagen om rijkdom eerlijker te verdelen en grote kapitalen te belasten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content