Groen! en cdH tegen voorstel loonmatiging Van Quickenborne

Het pleidooi van minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) om bij de onderhandelingen voor een nieuw interprofessioneel akkoord rekening te houden met de prijsstijgingen – en dus aan loonmatiging te doen – valt bij Groen! en cdH niet in goede aarde.

Volgens Groen!-senator Geert Lambert zou de consument daardoor twee keer betalen voor de winstmarges bij basisproducten.

“In Nederland kwam de consument als winnaar uit de prijzenoorlog tussen de supermarkten”, stelt Lambert. “Iets waar we hier, mede door het zo goed als verdwijnen van Carrefour uit Vlaanderen, niet op hoeven te rekenen. En als klap op de vuurpijl wil Van Quickenborne nu de indexstijging teniet doen.”

Allemaal wat te veel om dragen voor de gewone consument, vindt Lambert, die erop wijst dat mensen met een bescheiden loon nu al benadeeld worden door de index.

Basisproducten stijgen immers sneller dan die van luxeproducten, die eveneens in de index zijn opgenomen. Voor Lambert klinkt het discours dan ook “wel heel erg neoliberaal”.

Bij cdH wijst men dan weer op de noodzaak om de koopkracht van de inwoners te handhaven. De partij zal het mechanisme met de nodige aandrang blijven verdedigen, aangezien het gaat om de “sluitsteen van het sociaal overleg” en een onmisbare buffer tegen de stijgende levenskost.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content