Griekse regering maakt borst nat voor trojka

26/07/12 om 16:01 - Bijgewerkt om 16:01

Bron: Trends

De Griekse regering gaat in twee jaar tijd 11,6 miljard euro besparen om binnen de eurozone te blijven.

Griekse regering maakt borst nat voor trojka

© belga

Premier Antonis Samaras zou de details van het besparingsplan, dat over twee jaar verspreid wordt, in de loop van de dag voorleggen aan de partijleiders van zijn coalitie. Keuren die het plan goed, dan kan het worden voorgelegd aan de trojka, met name de geldschieters van Griekenland: de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Volgens berichten in de Griekse media zou er vooral gesnoeid worden in de gezondheidszorg, de pensioenen en de uitkeringen. Ook zouden ruim twintig overheidsagentschappen fuseren of de deuren sluiten.

Dat de Griekse regering de eerder opgelegde hervormingen niet strikt heeft doorgevoerd, doet vragen rijzen over het nut van een nieuwe schijf noodgeld. Het ziet er op dit moment in ieder geval naar uit dat de Grieken nog tot september zullen moeten wachten vooraleer de trojka de knoop doorhakt. Daarna moeten de andere lidstaten van de eurozone nog het licht op groen zetten.

Donderdag is Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso voor het eerst sinds de schuldencrisis op bezoek in Athene. De regering rekent erop dat het bezoek zal aantonen dat Europa de Grieken niet laat vallen. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners