Griekse oppositie steunt Papandreou niet in huidig besparingsplan

23/06/11 om 18:24 - Bijgewerkt om 18:24

Bron: Trends

Ondanks zware internationale druk blijft de Griekse oppositieleider Antonis Samaras zich verzetten tegen de strategie van premier Papandreou om de schuldencrisis in het land te bedwingen.

Griekse oppositie steunt Papandreou niet in huidig besparingsplan

© Belga

Dat bleek donderdag in Brussel voor aanvang van een Europese top van staatshoofden en regeringsleiders. Voor aanvang van een treffen van de Europese Volkspartij herhaalde Samaras dat hij niet wil weten van de belastingverhogingen die de socialistische premier George Papandreou wil doorvoeren. Dat is volgens de Griekse conservatief niet de juiste koers om de schuldenberg af te bouwen.

In staking van betaling

Zowat alle Europese beleidsmakers dringen er bij Samaras op aan dat hij zou meewerken aan een nationale consensus. Zonder goedkeuring van een besparingsplan in het Griekse parlement dreigt Griekenland immers de nodige financiële steun mis te lopen en binnen afzienbare tijd in staking van betaling te moeten gaan. Dat zou dramatische gevolgen kunnen hebben.

Amerikaanse oproep

Zo kwamen er ook vanuit Amerikaanse hoek de voorbije dagen oproepen om de Griekse crisis op te lossen. Volgens diplomaten zouden Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy, Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy voor aanvang van de Europese top afzonderlijk overleg plegen met Papandreou. De premier beschikt slechts over een nipte meerderheid in het parlement en heeft ook moeite om de eigen gelederen in de pas te houden. (Belga)

Onze partners