Grieks referendum komt er mogelijk voor Nieuwjaar

02/11/11 om 15:32 - Bijgewerkt om 15:32

Bron: Trends

Mogelijk volgt het Grieks referendum over het Europees reddingspakket al in december in plaats van volgend jaar. Dat laat een woordvoerder van de regering weten.

Grieks referendum komt er mogelijk voor Nieuwjaar

© belga

Begin deze week kondigde de Griekse eerste minister George Papandreou aan een referendum te organiseren over het reddingsplan dat op de Europese top in Brussel bereikt werd.

Hoewel de Europese top besliste dat Griekenland de helft van haar schulden kwijtgescholden krijgt, zullen de noodlijdende Grieken nog fors moeten besparen om aan dat plan te voldoen. Bijgevolg is een referendum waarbij de geplaagde bevolking geraadpleegd wordt aan de orde, vindt de Griekse premier.

Steun van de regering

Ondanks lichte tegenstand van enkele ministers krijgt Papandreou de steun van zijn regering voor zijn plan om een referendum te houden. De Griekse premier zelf is in ieder geval niet bang van de uitslag van de volksraadpleging. In een mededeling verklaarde hij dat het referendum "het Grieks lidmaatschap van de euro zal bevestigen".

Aanvankelijk zou het referendum halfweg januari plaatsvinden, maar de woordvoerder van de Griekse regering liet woensdag verstaan dat de bevolking al tegen het jaareinde kan worden geraadpleegd. Op voorwaarde dat alle details van het reddingsplan bekend zijn, luidt het. Het volledige rapport waarin het reddingsplan wordt toegelicht telt 300 pagina's.

Grieks parlement

De Europese partners van Griekenland willen in ieder geval dat het reddingspakket door het Griekse parlement wordt goedgekeurd. De Europese instellingen zouden op die manier zeker willen zijn dat Griekenland zijn - opgelegde - engagementen nakomt, waardoor de volgende internationale lening aan het Zuid-Europese land kan worden vrijgemaakt. Griekenland zou naar verluidt nog deze maand een nieuwe schijf internationale steun nodig hebben om het bankroet af te wenden.

Duitsland waarschuwt

Als het van de Duitsers afhangt, kunnen de Grieken er maar beter niet al te zeker van zijn dat de volgende schijf noodhulp van 8 miljard euro effectief zal worden uitbetaald. Een definitieve beslissing daarover zal afhangen van belangrijke besprekingen op internationaal niveau, aldus de Duitse overheid. Volgens Guido Westerwelle, minister van Buitenlandse Zaken, kan over het goedgekeurde Griekse hulppakket overigens niet meer onderhandeld worden. (AFP/BO)

Lees meer over:

Onze partners