Grieks parlement loodst besparingsplan door tweede ronde

30/06/11 om 18:26 - Bijgewerkt om 18:26

Bron: Trends

Donderdag werden in het Griekse parlement de maatregelen goedgekeurd waarmee het aangekondigde besparingsplan kan worden opgestart.

Grieks parlement loodst besparingsplan door tweede ronde

© Belga

Woensdag werd het draconisch besparingsplan ter waarde van 78 miljard euro (waarvan 50 miljard euro door privatiseringen via de verkoop van activa) nipt goedgekeurd door 155 van de 300 parlementsleden.

Vandaag, donderdag, moest nog eens worden gestemd over de maatregelen waarmee dat plan moet worden uitgevoerd. Ook in die tweede stemronde haalde een nipte meerderheid van 155 parlementsleden het van de tegenstanders.

Griekenland heeft nu aan de voorwaarden van Europa en het IMF voldaan om een nieuwe schijf financiële steun (12 miljard euro) te ontvangen. In ruil daarvoor moeten de Grieken om te beginnen al dit jaar 6,4 miljard euro besparen.

Donderdag verklaarde de gouverneur van de Nationale Bank (NBB), Luc Coene, dat de Belgische verzekeraars en banken het eens moeten raken over de manier waarop ze kunnen bijdragen tot de redding van Griekenland. "Als banken kiezen voor een 'rollover' (wat een verlenging van de Griekse obligaties inhoudt) over vijf jaar en verzekeraars voor een herinvestering over 25 tot 30 jaar, zou het te moeilijk worden om dat uit te werken", aldus Coene.

De Belgische financiële instellingen met het meeste Griekse staatspapier in portefeuille zijn Dexia (4,3 miljard euro), KBC (600 miljoen euro) en Ageas (1,8 miljard euro).

Belga/BO

Lees meer over:

Onze partners