'Griekenland krijgt 3 tot 5 miljard euro voorschot van Rusland'

18/04/15 om 01:55 - Bijgewerkt om 01:55

Het in financiële nood verkerende Griekenland gaat dankzij een energie-overeenkomst met Rusland tot vijf miljard euro ontvangen. Dat meldt het Duitse blad Der Spiegel op zijn website. De overeenkomst zou dinsdag gesloten worden.

'Griekenland krijgt 3 tot 5 miljard euro voorschot van Rusland'

De Griekse premier Alexis Tsirpas met de Russische president Poetin © REUTERS

Het geld is een voorschot op de geplande pijplijn Turkish Stream, waarmee Russisch gas via Turkije en Griekenland naar Europa kan worden gebracht.

De bedoeling is dat de pijpleiding, die het voor Moskou ook mogelijk maakt om Oekraïne te omzeilen, tegen 2019 in gebruik genomen wordt. Het nu voorgestelde bedrag wordt beschouwd als een voorafbetaling op de winsten die Griekenland in de toekomst dankzij die pijplijn zal maken, via de transitvergoedingen die geheven worden. Het voorschot zal later weer worden afgetrokken van de door Griekenland gemaakte winst.

'Uitstel tot juni'

De hoogte van de voorafbetaling zal volgens de website van Der Spiegel "drie tot vijf miljard euro" bedragen. Volgens een hoge ambtenaar van de Griekse regeringspartij Syriza zal met deze overeenkomst "het tij keren" voor Griekenland. Het land voert momenteel erg moeizame onderhandelingen met Europa en het IMF over de vrijgave van nieuwe noodkredieten. Het Grieks-Russische voornemen zou ter sprake gekomen zijn tijdens het bezoek van de Griekse premier Alexis Tsipras aan Moskou, ruim een week geleden. De overeenkomst tussen beide landen zal volgens Der Spiegel dinsdag ondertekend worden.

Het Grieks financieel weekblad Agora meldt volgens Der Spiegel dat de Griekse regering hoopt met het vers geld de onderhandelingen met de Europese partners tot juni te kunnen uitstellen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners