Griekenland kiest voor besparingen

22/06/11 om 06:43 - Bijgewerkt om 06:43

Bron: Trends

De Griekse regering van George Papandreou heeft tijdens de nacht van dinsdag op woensdag het vertrouwen van het parlement nipt gekregen.

Griekenland kiest voor besparingen

© Reuters

Van de aanwezige politici stemden er 155 voor het vertrouwen aan de regering. Daarmee zet Papandreou een belangrijke stap om zijn land te behoeden voor het faillissement.

Het Griekse parlement moest dinsdag zijn vertrouwen geven aan de vernieuwde regering-Papandreou, die van Europa nieuwe besparingsmaatregelen moet nemen om verse steun te krijgen. Zonder die steun zou het land afstevenen op een regelrecht fiasco.

De inzet: een nieuw sanerings- en privatiseringsprogramma van de Griekse regering.

De overwinning van de socialistische regering was zeer nipt: alle volksvertegenwoordigers van de oppositie die aanwezig waren, 143, stemden tegen. Alle 155 verkozenen van de socialistische PASOK-partij van Papandreou in het 300 zetels tellende parlement stemden voor.

"Deze stemming is een contract met het Griekse volk", zei de voorzitter van het parlement. "De regering kan alles in het werk stellen om uit de crisis te geraken."

Met deze overwinning lijkt het erop dat Papandreou zijn land van een faillissement kan redden. Mogelijk worden nu ook zijn drastische besparingsplannen goedgekeurd. Die zijn cruciaal voor de financiële steun van Europa. Griekenland kreeg vorig jaar voor 110 miljard euro zachte leningen toegezegd om dringende financieringsnoden te dekken. De Europese Unie en het IMF werken nu aan een tweede reddingsplan, zodat Griekenland zich de volgende jaren kan herfinancieren.

Als de Griekse regering erin slaagt om verder te besparen én een akkoord bereikt over privatiseringen, komt de 12 miljard euro ter beschikking waarmee Griekenland het weer een maand of drie verder kan uitzingen. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners