Griekenland: eurozone komt met 12 miljard euro over de brug

02/07/11 om 21:48 - Bijgewerkt om 21:48

Bron: Trends

De eurozone staat Griekenland, nadat het parlement vorige week instemde met het bezuinigingsplan, een lening van 12 miljard euro toe. Met die noodhulp zou het bankroet voorlopig moeten afgewend zijn. Over een tweede reddingspakket zijn de onderhandelingen volop lopende. Athene reageert opgelucht.

Griekenland: eurozone komt met 12 miljard euro over de brug

© Reuters

De ministers van Financiën van de eurozone hebben zaterdagavond groen licht gegeven voor een lening van 12 miljard euro aan Griekenland. Dat gebeurde tijdens een teleconferentie. Het gaat om de vijfde schijf van een bedrag van 110 miljard euro dat de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vorig jaar aan Griekenland toezegden.

12 miljard euro

Niets stond de uitbetaling van de 12 miljard euro aan noodhulp nog in de weg nadat het Griekse parlement donderdag definitief zijn zegen had gegeven voor een besparings- en privatiseringspakket van 78 miljard euro. Een dreigend staatsbankroet in Athene is nu afgewend, stelden diplomaten na de teleconferentie. Van de 12 miljard euro neemt Europa 8,7 miljard voor zijn rekening, 3,3 miljard komt van het IMF. Het bedrag zal "tegen 15 juli gestort worden, na de goedkeuring door het IMF" voor de overschrijving van zijn deel van de lening. Het groen licht van het IMF komt er wellicht komende vrijdag.

Tweede steunpakket

De 110 miljard euro waren het eerste steunpakket voor Griekenland. De ministers van Financiën van de eurolanden zullen "de komende weken" de modaliteiten bepalen van een nieuw, tweede reddingspakket voor Athene, luidde het zaterdagavond in een communiqué. Dat tweede pakket zou goed zijn voor 85 miljard euro. Daaraan zouden ook de Europese banken deelnemen. De banken zouden voor 30 miljard euro uitstaande leningen aan Griekenland verlengen.

Internationale geloofwaardigheid

Door de vrijgave van een nieuw miljardenkrediet voor Griekenland ziet Athene zijn internationale geloofwaardigheid versterkt. Dat heeft de Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos, gezegd in een reactie op de instemming van de eurolanden met de 12 miljard euro steun. "Nu komt het er op aan de besparingsmaatregelen van het Griekse parlement tijdig en efficiënt om te zetten", aldus Venizelos. (Belga/INM)

Onze partners