Grieken stemmen voor besparingsplan

29/06/11 om 15:18 - Bijgewerkt om 15:18

Bron: Trends

Het Griekse parlement heeft ingestemd met het draconisch besparingsplan dat het Zuid-Europese land van de ondergang moet redden.

Grieken stemmen voor besparingsplan

© belga

Het besparingsplan ter waarde van 78 miljard euro (waarvan 50 miljard euro door privatiseringen via de verkoop van activa) werd nipt goedgekeurd door 155 van de 300 parlementsleden. In 2011 moet er al voor 6,4 miljard euro bespaard worden.

Instemmen met een forse saneringsvoorwaarde was geen optie maar een voorwaarde van Europa en het IMF (Internationaal Monetair Fonds) voor verdere noodhulp. De noodlijdende Grieken wachten nu op een vijfde luik (12 miljard euro) van het steunpakket dat een totaalbedrag van 110 miljard omvat.

"Geen plan B"

Dat de Grieken niet echt de keuze hadden om de Europese eisen al dan niet in te willigen, blijkt uit een reactie van minister van Financiën Evangelos Venizelos, die het goedkeuren van de opgelegde besparingen door het Griekse parlement omschreef als een "patriottische plicht". Premier Papandreou voegde er op zijn beurt aan toe dat er voor Griekenland geen "plan B" bestaat.

"Vitale stap"

In een gezamenlijke persmededeling spreken de Europese toplui Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso van een "vitale" stap voorwaarts voor de Grieken. Die stap is nodig om de openbare financiën te consolideren en structurele hervormingen door te voeren die de economische groei kunnen versterken, luidt het. Er volgt donderdag wel nog een tweede stemronde over de uitvoeringsmaatregelen voor het saneringsprogramma.

Beurzen

De "ja"-stem bracht geen euforie teweeg op de Europese beursvloer, omdat niet echt rekening werd gehouden met een afkeuring van het besparingspakket. Aangezien het Griekse bankroet nu voor onbepaalde tijd afgewend lijkt, boekten banken die Grieks staatspapier in portefeuille hebben mooie winsten. Dat is onder meer het geval voor Dexia die woensdagnamiddag ruim 3 procent hoger noteerde tot 2,07 euro.

De rente op Griekse staatsobligaties met een looptijd van twee jaar zakte met 2 procent tot 26,56 procent in vergelijking met dinsdag. Omstreeks 16 uur was de euro in Athene 1,4381 dollar waard tegenover 1,4421 dollar voor de aanvang van de stemronde.

Rellen

De afgelopen dagen kwamen de Grieken met ruim 20.000 de straat op in Athene om te protesteren tegen de aangekondigde besparingen. Als gevolg van een harde confrontatie met de ordestrijdkrachten zouden woensdagnamiddag naar verluidt 38 burgers en 19 politieagenten in het ziekenhuis zijn beland.

Saneren

Behalve een privatiseringsronde houdt het besparingsplan van Papandreou ook hogere taksen in de horeca en op brandstofprijzen in. Het belastingvrije minimum wordt beperkt van 12.000 naar 8.000 euro, en er komt een solidariteitstaks van 1 tot 5 procent op de inkomsten. Het Griekse dagblad To Vima raamt de 'crisisbijdrage' voor een modaal Grieks gezin op 2.795 euro per jaar, wat ongeveer overeenstemt met een gemiddeld maandinkomen.

Volgens een prognose van de EU en het IMF zou het Griekse bbp (bruto binnenlands product), dat in 2010 met 4,4 procent kromp, dit jaar verder krimpen met 3,8 procent. De staatsschuld zou volgend jaar pieken tot 166 procent van het bbp.

bloomberg/BO

Lees meer over:

Onze partners