Grieken krijgen mogelijk meer tijd van Europa

© reuters

Griekenland krijgt mogelijk meer tijd om zijn staatsfinanciën in orde te brengen. Het is zelfs niet onmogelijk dat er een schuldverlichting volgt. Dat zegt de Nederlandse minister van Financiën en de voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem.

Griekenland krijgt mogelijk meer tijd om zijn staatsfinanciën in orde te brengen. Dat heeft de Nederlandse minister van Financiën en de voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem gezegd in een interview met de Griekse krant Kathimerini.

“Over het algemeen staat de Europese Commissie al meer onderscheid toe tussen landen, door de specifieke sociale en economische omstandigheden te beoordelen”, zegt Dijsselbloem. Hij wijst in dat verband op het recente besluit om landen als Frankrijk en Spanje meer tijd te geven. “Dat zou ook op Griekenland van toepassing moeten zijn”, klinkt het.

Schuldenlast

Als Griekenland zich houdt aan de opgelegde budgettaire afspraken van de trojka (Europese Commissie, ECB, IMF), dan zouden de landen van de eurozone volgens Dijsselbloem bovendien bereid zijn een Griekse schuldkwijtschelding te overwegen. Op dit moment moet Griekenland ingrijpende besparingen doorvoeren in ruil voor 240 miljard euro internationale hulp. De Grieken moeten op de een of andere manier de schuldenlast zien te verlichten van – een geraamde – 173 procent van het bbp dit jaar tot 124 procent van het bbp in 2020.

Schuldverlichting

“Nog voor de zomer van 2014 zullen we bekijken welke vooruitgang Griekenland heeft geboekt en wat er mogelijk is rond schuldverlichting”, aldus Dijsselbloem in een andere Griekse krant Ta Néa.

Volgens Dijsselbloem is er op dit moment nog niets beslist over de vorm en omvang van die schuldverlichting. “Ik kan op dit moment niet zeggen of er een afschrijving zal zijn op bilaterale leningen”, aldus de voorzitter van de Eurogroep.

IMF

Eerder deze maand kregen de Grieken een gematigd positief rapport van het IMF (Internationaal Monetair Fonds), dat het Zuid-Europese land niettemin aanmaande enkele taboes te doorbreken door onder meer het ‘ambtenarenprobleem’ aan te pakken. (AFP/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content