Georges Ugeux: "Ik moet voortdurend uitleggen dat we wél een regering hebben"

24/06/11 om 11:39 - Bijgewerkt om 11:39

Bron: Trends

Georges Ugeux, de in de VS gevestigde gewezen ondervoorzitter van de New York Stock Exchange (NYSE), vindt dat ons land heeft geflaterd door de boodschap uit te sturen dat het zonder regering zit.

Georges Ugeux: "Ik moet voortdurend uitleggen dat we wél een regering hebben"

Ugeux is nog altijd een zwaargewicht in de Amerikaanse financiële wereld dankzij zijn periode van zeven jaar bij de NYSE. Sinds 2003 runt 'de bekendste Belg van New York' er een goeddraaiend adviesbureau, Galileo Global Advisors.

Ugeux voelt elke dag de gevolgen van het politieke getreuzel. "Iedereen zegt me dat ik geen regering heb. Het is altijd het eerste dat ik te horen krijg. Ik breng hier dus mijn tijd door met te zeggen 'we hebben wél een regering, dank u'."

Dat zei Ugeux in de marge van de Belgische economische missie naar de VS onder leiding van prins Filip. "Stellen dat we geen regering hebben, was foute communicatie. Die perceptie is slecht voor ons imago."

Het heeft er volgens Ugeux mede toe geleid dat België een hogere renterisicopremie heeft, vergeleken met de buurlanden. Dat maakt het voor de overheid duurder haar schuld te financieren.

Ugeux reageerde ook op de aanzwellende kritiek in ons land op de notionele-intrestaftrek. Door die gunstmaatregel genieten bedrijven een fiscale aftrek voor het eigen geld dat ze in hun activiteiten investeren. "Misschien is de invoering van de notionele-intrestaftrek niet optimaal geweest", aldus Ugeux. "Maar de beslissing om ze af te schaffen zal moeten gepaard gaan met de introductie van iets anders. Alleen maar die aantrekkingskracht weghalen, verkoopt niet goed, dat spreekt vanzelf."

Be.L.

Onze partners