Geithner maakt weinig indruk op eurotop

© belga

VS-minister van Financiën, Timothy Geithner, dringt bij de euroleiders aan op meer Europese daadkracht. Dat gebeurde vrijdag tijdens de vergadering van de ministers van de eurozone in Polen. Zijn raad wordt maar matig gesmaakt.

Dat Geithner, die op uitnodiging van het Poolse voorzitterschap van de Europese Unie kwam aanschuiven aan de onderhandelingstafel van de Europese ministers, als VS-minister deelneemt aan Europees overleg is uitzonderlijk. De bijeenkomst van de 17 ministers van Financiën van de eurozone in Wroclaw staat namelijk in het teken van de Europese besluitvorming over afspraken die al werden gemaakt tijdens de eurotop van 21 juli 2011.

Tijdens zijn betoog drong Geithner er bij de Europese leiders op aan het EFSF-noodfonds van 440 miljard euro uit te breiden om de schuldencrisis te bedwingen. Hij voegde eraan toe dat de Europese ministers van Financiën maar beter nauwer samenwerken met de ECB (Europese Centrale Bank) in plaats van te kibbelen over een mogelijke exit uit de eurozone.

Geen budgettaire marge

De richtlijnen van Geithner werden maar matig gewaardeerd door zijn Europese collega’s. Volgens voorzitter Jean-Claude Juncker beschikken de eurolanden namelijk niet over een budgettaire marge om maatregelen te nemen die de economie kunnen aanzwengelen. Juncker benadrukte dat het saneren van de openbare financiën de topprioriteit voor de eurozone blijft. De voorzitter van de eurogroep gaf de aanwezige journalisten nog fijntjes mee dat de omvang van het EFSF-fonds niet wordt besproken met een ‘niet-lid’ van de eurozone. Ook de Belgische minister van Financiën was duidelijk: “Ik zou willen vernemen hoe de VS hun begrotingstekort en schulden gaan verminderen,” aldus Reynders.

Griekenland

In oktober volgt een beslissing of er een nieuwe schijf financiële steun voor Griekenland komt. Het bedrag van acht miljard euro uit het eerste steunpakket kunnen de Grieken trouwens pas in oktober en niet in september – zoals oorspronkelijk gepland – verwachten. De Griekse regering kan bovendien opnieuw op een bezoek van inspecteurs van de EU en het IMF rekenen. Zij komen controleren of de aangekondigde Griekse saneringsronde naar wens verloopt.

Verdeeldheid

Griekenland blijft in ieder geval een heikel thema dat voor verdeeldheid binnen de eurozone zorgt. Nadat op 21 juli een nieuw steunpakket voor de Grieken werd goedgekeurd, begon de Finse regering – onder druk van de eurosceptische oppositie – te onderhandelen met Athene over Griekse garanties voor het Finse deel van het steunpakket. Na een akkoord daarover eind augustus eisten onder meer Nederland en Oostenrijk gelijkaardige garanties voor hun deel van het steunpakket. Sindsdien wordt discreet onderhandeld over een regeling die voor iedereen garanties biedt tegen dezelfde voorwaarden en tegelijkertijd het steunpakket overeind houdt. (Reuters/Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content