Geens wil grote kuis houden in vennootschapsvormen

07/10/15 om 04:51 - Bijgewerkt om 04:51

België moet fors snoeien in de massa vennootschapsvormen die vandaag bestaan, zoals de naamloze vennootschap of de bvba. Er mogen nog maar vier van de achttien bedrijfsvormen overblijven, besluiten topexperts van het Belgisch Centrum voor Vennootschapsrecht.

Geens wil grote kuis houden in vennootschapsvormen

Koen Geens (CD&V), minister van Justitie © BELGA

Dat schrijven ze in een nota aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Die liet aan de kranten De Tijd en L'Echo weten dat hij de voorstellen van de experts onderschrijft. Hij gaat ze voorleggen aan de rest van de regering-Michel.

De experts waarschuwen dat België hopeloos achterophinkt in het moderniseren van zijn vennootschapsrecht. De jongste grondige wetswijziging dateert al van 1999 en eigenlijk worden de regels al tachtig jaar punctueel aangepast, waardoor de wet een 'koterij' van regels is geworden. Andere Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland en Nederland hebben hun bedrijfsvormen wel al versoepeld. Daardoor dreigt België op termijn met lede ogen te moeten aanzien hoe ondernemingen hun activiteiten in dit land uitvoeren via buitenlandse vennootschappen.

'Gedaan met vzw'

De experts stellen daarom voor om het aantal vennootschapsvormen te beperken tot vier: de nv, de bvba, de cvba en de 'maatschap'. Alle beursgenoteerde en grote ondernemingen zouden een meer complexe nv moeten zijn, alle kleine en middelgrote ondernemingen een bvba, maar dan wel met veel soepeler regels. Ook het aantal 'verenigingen' moet drastisch verminderd worden, van zes naar één. Gedaan met de vzw, want wat in de plaats komt zou winst mogen maken, zolang het doel niet commercieel is.

(Belga/RR)

Onze partners