Alain Mouton

Geen vestzak-broekzakoperatie

Alain Mouton Redacteur bij Trends

De versterking van de concurrentiekracht van de ondernemingen was drie jaar geleden een blinde vlek in het regeerakkoord van Di Rupo.

Het ziet ernaar uit dat de Zweedse coalitiepartners wel snel werk willen maken van een loonkostenverlaging die de positie van de Belgische bedrijven op de exportmarkten zal versterken. Een indrukwekkende loonkostenverlaging zal het niet zijn. Niet de 7 miljard euro die de werkgevers al lange tijd vragen. Met iets meer dan de helft zullen ze tevreden moeten zijn.

VBO, Voka en Unizo zijn het beste op hun hoede, want het risico bestaat dat de lastenverlaging een vestzak-broekzakoperatie wordt. Zo is het onduidelijk of de drie keer 450 miljoen euro die de regering- Di Rupo voor de periode 2015-2019 toekende, al dan niet zal worden meegerekend in de lastenverlaging. Ook mogen bestaande lastenverlagingen niet worden afgeschaft. En een belastingverschuiving van arbeid naar consumptie zal het Belgische concurrentievermogen niet verbeteren, tenzij er minstens één indexsprong wordt doorgevoerd én het loonvormingssysteem met het automatische indexsysteem voort wordt hervormd.

De ClubMed-lidstaten zijn een concurrentienadeel aan het ombuigen naar een voordeel

Ook moeten de regeringspartijen zich dringend de vraag stellen hoe ze de wet op het concurrentievermogen uit 1996 kunnen aanpassen. Die bepaalt dat de Belgische loonkosten niet sneller mogen stijgen dan in de buurlanden. De wet heeft niet belet dat België gecorrigeerd voor productiviteit nog altijd een loonkostenhandicap van 10 procent torst ten opzichte van de buurlanden. Bovendien moeten ze stilaan ook de loonevolutie in andere eurolanden als Spanje in rekening nemen. Sinds 2008 zijn de loonkosten in de Zuid-Europese eurolanden met 10 procent gezakt terwijl ze elders in de muntunie zijn gestegen. Die correctie in de ClubMed-lidstaten was nodig, maar dat concurrentienadeel is ondertussen aan het ombuigen naar een voordeel. Dat zal niet zonder gevolgen blijven voor de Belgische bedrijven

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content