Alain Mouton

‘Geef Catalonië totale fiscale autonomie’

Alain Mouton Redacteur bij Trends

Jaarlijks betaalt Barcelona 17 miljard euro belastingen aan de centrale regering, maar ziet daarvan slechts 72 procent terug. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

Het ziet er niet naar uit dat er snel een einde komt aan de crisis tussen Spanje en Catalonië. Zelfs al stemt bij de vervroegde regionale verkiezingen op 21 december geen meerderheid voor Catalaanse onafhankelijkheid, zal het wantrouwen groot blijven.

Toch ligt een oplossing voor het grijpen: geef Catalonië totale fiscale autonomie zoals goed tien jaar geleden werd beloofd.

Een bijna volledige controle op het innen en beheren van de eigen belastingen is een oude eis van de Catalanen.

In de rijkste Spaanse regio heerst al jaren ongenoegen over de transfers naar armere regio’s als Andalusië en Extremadura.

Jaarlijks betaalt Barcelona 17 miljard euro belastingen aan de centrale regering, maar daarvan ziet het in de centrale overheidsuitgaven voor Catalonië slechts 72 procent terug.

Geef Catalonië totale fiscale autonomie

Meer fiscale autonomie zou volgens de regering in Barcelona leiden tot minder transfers. De referentie is de regio Baskenland, die in 2002 een bijna totale fiscale autonomie kreeg.

Sindsdien kan de Baskische regering haar eigen belastingen innen en beheren. Van dat geïnde belastinggeld betaalt Baskenland een deel aan de Spaanse overheid voor nationale bevoegdheden als Buitenlandse Zaken en Defensie. Alleen de btw int de Baskische overheid niet.

Maar van de in 2006 beloofde ruime fiscale autonomie voor Catalonië kwam niets in huis. De Partido Popular (PP), die toen in de oppositie zat, trok naar het Grondwettelijk Hof om de extra belastingbevoegdheid ongrondwettelijk te verklaren. Met succes.

Sindsdien hebben de separatisten in Catalonië de wind in de zeilen en wonnen ze verkiezing na verkiezing. Het resultaat is een patstelling tussen Barcelona en Madrid.

Vroeg of laat moet iedereen aan tafel zitten om tot een onderhandelde oplossing te komen: geen onafhankelijkheid, maar fiscale autonomie voor Catalonië lijkt het enige realistische eindresultaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content