Fransen moeten forser besparen

© belga

De Fransen krijgen een extra besparingsplan geserveerd door premier François Fillon.

Het plan dat maandag door de Franse premier Fillon werd toegelicht moet 100 miljard euro opbrengen om in 2016 een begroting in evenwicht te bereiken. Vandaag bedraagt het begrotingstekort 5,7 procent. Tegen 2013 moet dat tekort al worden teruggebracht tot 3 procent.

Eerder werd voor 2011-2012 al een besparingsronde van 12 miljard euro aangekondigd. Via de nieuwe maatregelen moet in diezelfde periode voor 500 miljoen euro extra op de uitgave worden beknibbeld.

Het extra besparingsplan bestaat uit vier hoofdlijnen:

– het laagste btw-tarief wordt opgeschroefd van 5,5 naar 7 procent.
– de vennootschapsbelasting wordt met 5 procent verhoogd voor bedrijven die een omzet draaien van meer dan 250 miljoen euro.
– de pensioenen worden hervormd, waarbij de maatregel om de pensioenleeftijd op te trekken – van 60 tot 62 jaar – vervroegd wordt doorgevoerd (in 2017 ipv 2018).
– de lonen van de president en van de ministers worden bevroren

Fillon sprak in een toelichting over ‘verscheidene jaren van harde inspanningen’. Het nieuwe spaarpakket is naar verluidt noodzakelijk geworden nadat de regering haar groeivooruitzichten voor 2012 neerwaarts bijstelde van 1,75 procent tot 1 procent.

De conservatieve Franse regering wil via de maatregelen haar toprating op de kapitaalmarkt bestendigen. Door de eurocrisis en het Dexia-debacle staat de AAA-rating van Frankrijk al een tijd onder druk. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content