Franse minister wil belastingakkoord met België herzien

© belga

De Franse minister van Financiën en Economie Pierre Moscovici wil een nieuw belastingakkoord tussen Frankrijk en ons land.

In een interview met de Franse actualiteitszenders RMC en BFMTV reageerde Moscovici op de aangekondigde verhuis van Bernard Arnault, de rijkste man van Frankrijk, naar ons land. Arnault wil Frankrijk verlaten om de zogenaamde ‘rijkentaks’ te ontvluchten die de Franse president Hollande wil invoeren. Arnault is voorzitter van het luxeconcern LVMH.

De Franse minister Moscovici is niet te spreken over de houding van de rijkste man van Frankrijk. “Fransen die aan het hoofd staan van een concern van die omvang hebben een verantwoordelijheid tegenover hun land. En mensen met een verantwoordelijkheid hebben een voorbeeldfunctie. Hij heeft een fout gemaakt,” aldus de minister.

Moscovici wil de komende jaren de belastingakkoorden met een aantal landen heronderhandelen. Behalve met België zou dat ook met Zwitserland en Luxemburg moeten gebeuren. (Belga/BO)

Dubbelbelastingakkoord

Sinds 1964 hebben Frankrijk en België een dubbelbelastingakkoord om te vermijden dat bijvoorbeeld grensarbeiders in beide landen belast worden. Het akkoord legt onder meer de criteria vast die bepalen waar iemand zijn fiscale residentie heeft en dus belastingen moet betalen.

Het eerste criterium is de permanente verblijfplaats. Als de betrokkene in beide landen een woning heeft, wordt gekeken naar de persoonlijke en economische banden. De persoonlijke banden hebben betrekking op de familie, de economische banden op werk en de plaats waar men zijn loon krijgt.

Ook hier kan iemand in beide landen persoonlijke en economische banden kan hebben. In dat geval wordt gekeken naar een derde criterium, de gebruikelijke verblijfplaats. Pas indien de belastingplichtige verklaart dat hij zijn gebruikelijke verblijfplaats over beide landen verdeelt, wordt de nationaliteit van de betrokkene in rekening gebracht. Enkel wanneer er sprake is van een dubbele nationaliteit of van een andere nationaliteit dan de Belgische of Franse dienen de autoriteiten van beide landen de knoop door te hakken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content