Ford Genk: Voka hekelt zware loonlast in België

© belga

Volgens ondernemersorganisatie Voka zijn de loonkosten in ons land te hoog om te concurreren met het buitenland.

Volgens ondernemersorganisatie Voka zijn de loonkosten in ons land te hoog om te concurreren met het buitenland.

“Om de concurrentieslag met het buitenland te kunnen winnen, moeten de loonkosten voor bedrijven drastisch naar beneden,” luidt de reactie van de Voka-topman op de sluiting van Ford Genk.

Loonbeleid

Libeer stelt hierbij het loonbeleid in ons land ter discussie. Het is volgens hem hoog tijd dat er lessen worden getrokken uit de ‘drastische beslissing’ van de Ford-directie. Dat betekent dat het beleid in ons land zich moet richten op een gunstiger ondernemersklimaat ‘om ondernemingen de kans te geven om de crisis te doorstaan, te groeien en nieuwe jobs te creëren’.

‘Snel ingrijpen’

Libeer roept de regering op ‘snel én structureel in te grijpen in de loonkosten’ met het oog op ‘competitieve ondernemingen’. Voka is van oordeel dat de overheid nalaat in te grijpen om de concurrentiekracht van de Belgische ondernemingen intact te houden, ‘waardoor onze vestigingen het eerst getroffen worden bij internationale herstructureringen’.

Industrieel weefsel

Johann Leten van de Voka-Kamer van Koophandel Limburg stelt een verschraling van het industrieel weefsel in ons land vast. Een doorstart voor een gezonde industrie is volgens hem mogelijk ‘als de overheden zich maximaal inzetten voor een goed ondernemingsklimaat’.

Arbeidsmarkt

Voka pleit woensdag tegelijk voor een degelijke opvang en begeleiding van de getroffen medewerkers. De werkgeversorganisatie verwijst in dat verband naar de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling), die snel een speciale tewerkstellingscel moet oprichten. Volgens Voka is er voor de getroffen werknemers van Ford Genk wel degelijk plaats op de arbeidmarkt, ‘aangezien er nog steeds veel vraag is naar ervaren medewerkers met technische knowhow’. “De ervaring van eerdere grote saneringen leert dat anderhalf jaar na de sluiting twee derde van de getroffen werknemers toch al weer aan de slag was,” aldus topman Libeer. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content