Fiscus vreest politieke putsch bij hervorming bankgeheim

23/03/10 om 07:36 - Bijgewerkt om 07:36

Bron: Trends

De belastingdirecteurs waarschuwen voor een politisering van de belastinginspecties. Ze torpederen de plannen die minister van Financiën Didier Reynders (MR) vorige week bekendmaakte voor de opheffing van het bankgeheim.

Fiscus vreest politieke putsch bij hervorming bankgeheim

© Belga

De belastingdirecteurs zijn er niet over te spreken dat ze in de toekomst telkens de toestemming zouden moeten vragen aan de "bemiddelingsdienst" van Financiën om de bankrekeningen van een belastingplichtige in te kunnen kijken. Dat bericht De Tijd dinsdag.

De ergernis is groot, blijkt uit een rondvraag. Maar alleen de directeur van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) in Gent, Karel Anthonissen, geeft openlijk kritiek. "Met alle sympathie voor de collega's die daar gaan werken, maar de onpartijdigheid is ver te zoeken", merkt hij op.

"En nu wil minister Reynders dat die dienst beslist van welke belastingplichtige we de bankrekening mogen inkijken en van wie niet. Dat is natuurlijk compleet nefast."

Net als de andere belastingdirecteurs die De Tijd contacteerde, stelt Karel Anthonissen dat de onafhankelijkheid van de belastinginspecties in gevaar is. De BBI-directeur verwijt minister Reynders "een fundamenteel wantrouwen" tegenover hem en zijn collega's.

Lees meer over:

Onze partners