Federale regering onderzoekt CO2-taks

© Belga

Staatssecretaris voor Milieufiscaliteit Bernard Clerfayt (MR) is bezig met een consultatieronde over de mogelijke invoering van een koolstoftaks. Dat schrijft Le Soir vrijdag. Volgens de krant verwacht Clerfayt daartegen weinig weerstand.

Donderdag benadrukte Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche nochtans dat “de invoering van een federale energietaks absoluut niet door de beugel kan”.

In het voorstel van Clerfayt is sprake van een belasting van 17 euro per ton CO2, wat tegen 2030 progressief zou moeten oplopen tot 100 euro. Volgens de liberale staatssecretaris gaat het wel om een neutrale maatregel. Zo zullen particulieren kunnen rekenen op een belastingverlaging, terwijl de bedrijven in ruil een afname van de werkgeversbijdragen mogen verwachten.

De socialistische vakbond ABVV zegt alvast bereid te zijn mee te werken aan een gedragswijziging, maar niet – zoals Clerfayt volgens hen wil – gewoon om de staatskas te spijzen.

Ook het VBO reageert terughoudend. “Intellectueel gezien is het idee verleidelijk”, klinkt het. Tegelijk wijzen de werkgevers erop dat er ook op Europees vlak over wordt nagedacht. Een geïsoleerd initiatief van ons land werpt bij hen dan ook de nodige twijfels op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content