Fed wil nog dit jaar beginnen met afbouw steunbeleid

09/10/13 om 22:24 - Bijgewerkt om 22:24

Bron: Trends

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, verwacht nog steeds dat het steunbeleid dit jaar zal worden afgebouwd en dat die operatie afgerond zal zijn tegen midden 2014.

Fed wil nog dit jaar beginnen met afbouw steunbeleid

© Reuters

Dat blijkt uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed . Bij die vergadering van het Federal Open Market Committee (FOMC) op 18 september zag de Fed onverwacht af van het afbouwen van het steunprogramma van 85 miljard dollar per maand en dat het tempo waartegen obligaties worden opgekocht om de economie te stimuleren dus nog niet wijzigt.

'Close call'

Uit de notulen blijkt echter dat er een flinke discussie was of de Amerikaanse economie wel sterk genoeg was om de stimulering af te gaan bouwen en dat het besluit het programma onveranderd te laten een relatieve 'close call' was.

De 17 leden van de Fed het oneens waren over wanneer het beleid afgebouwd moet zijn. Sommigen willen nog afwachten, terwijl anderen hoopten dat de afbouw al dit jaar afgerond zou zijn.

Shutdown

De vergadering vond plaats voor de shutdown van een groot deel van de Amerikaanse overheid, ruim een week geleden. Volgens de notulen wilden de beleidsmakers toen meer aanwijzingen zien van stabiele groei om de werkloosheid in de Verenigde Staten van 7,3 procent te bestrijden voordat werd besloten tot het afbouwen van de steun.

Door de shutdown is de publicatie van sommige belangrijke economische rapporten door de Amerikaanse overheid komen te vervallen. Daardoor heeft de Fed het moeilijker gekregen om de stand van de economie goed in te schatten en beleid uit te zetten.

Yellen

VS-president Barack Obama nomineerde ondertussen ook officieel Janet Yellen als nieuwe Fed-voorzitter. Zij neemt het roer over van Ben Bernanke. Als ze bevestigd wordt door de Senaat, zal ze de eerste vrouw zijn aan het hoofd van de Federal Reserve. (Belga/TV)

Onze partners