Fed vreest gevolgen eurocrisis voor VS-economie

© Belga

De Amerikaanse centrale bank (Fed) maakt zich zorgen over “de eventuele gevolgen” van de Europese schuldencrisis voor de Amerikaanse economie. Dat blijkt uit de notulen van de vergadering over het monetaire beleid die dinsdag gepubliceerd werden.

De toplui van de Fed zijn meer bepaald ongerust over de eventuele economische en financiële gevolgen van de toenemende schuldenlast van Europese lidstaten, en de invloed die die schulden zouden hebben op de banken.

Verscheidene bestuurders van de Fed merkten tijdens de bijeenkomst van14 december op dat de spanningen op de markten zo hevig werden in Europa dat er nood was aan een hulpprogramma van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor Ierland. Door de hulp aan het noodlijdende Ierland richten de financiële markten zich vervolgens duidelijk naar andere Europese landen, luidt het.

Voorts ziet het er niet naar uit dat de Amerikaanse centrale bank de tweede ronde van de zogenaamde kwantitatieve versoepeling – QE2 – gaat wijzigen. Op 3 november 2010 werd een tweede obligatieronde opgestart, waarbij de VS-economie tot eind juni 2011 een financiële injectie krijgt van 600 miljard dollar. Dat gebeurt via de aankoop van staatsobligaties. Hoewel de Fed erkent dat er een duidelijk economisch herstel waarneembaar is, blijkt die ‘onvoldoende’ om het hulpprogramma bij te sturen of af te bouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content