Fed houdt extra stimuli klaar

13/07/11 om 17:54 - Bijgewerkt om 17:54

Bron: Trends

De Amerikaanse centrale bank (Fed) staat klaar om de slabakkende conjunctuur met nieuwe maatregelen te lijf te gaan. Dat blijkt uit een verklaring van Fed-voorzitter Bernanke aan het Amerikaanse Congres.

Fed houdt extra stimuli klaar

© belga

Ben Bernanke maakte zijn plannen bekend tijdens de halfjaarlijkse toelichting van het monetaire beleid. Hoewel de Fed-voorzitter er rekening mee houdt dat de huidige economische zwakte langer duurt dan verwacht, blijft hij optimistisch over de conjunctuur.

De terugval op de arbeidsmarkt en de daaraan gekoppelde toenemende werkloosheidsgraad zijn volgens Bernanke slechts van tijdelijke aard. Voor 2011 verwacht Bernanke voor de VS een toename van het bbp tussen de 2,7 en 2,9 procent. In 2012 valt de prognose binnen de 3,3 en 3,7 procent.

In het geval de kwakkelende economie aanhoudt en het risico op deflatie toeneemt, heeft de Fed enkele stimulusmaatregelen in petto. Een daarvan kan worden doorgevoerd via de aankoop van staatsobligaties. De afgelopen drie jaar heeft de Federal Reserve overigens al twee grote obligatie-aankopen verricht.

De beurzen reageren poistief op de bemoedigende woorden van Bernanke. De MSCI World index, die een overzicht geeft van de belangrijkste beurskoersen ter wereld, klom woensdag 1,1 procent hoger. Ook de belangrijkste indices in Europa boekten winst: de Bel20 noteerde + 1,12 procent winst, Frankfurt + 1,3 procent, Londen + 0,64 procent en Parijs + 0,51 procent. Ook de Europese eenheidsmunt herstelde met 1,3 procent tot 1,41 dollar.

Hier leest u de toelichting van Fed-voorzitter Bernanke

Lees meer over:

Onze partners