Febelfin: ‘Akkoord over bankentoezicht zal vertrouwen geven in Europese bankensector’

© belga

Michel Vermaercke, gedelegeerd bestuurder van Febelfin, de koepelorganisatie van de Belgische financiële sector, noemt het Europese akkoord over het bankentoezicht een “goede zaak”.

Michel Vermaercke, gedelegeerd bestuurder van Febelfin, de koepelorganisatie van de Belgische financiële sector, noemt het Europese akkoord over het bankentoezicht een ‘goede zaak’.

“We denken dat het vertrouwen zal geven in de Europese bankensector en het kan de financiële markten helpen stabiliseren”, zei Vermaercke donderdag in het VRT-radioprogramma De Ochtend.

De 27 ministers van Financiën van de Europese Unie zijn het woensdagnacht eens geraakt over het toezicht op de banken in de eurozone. Vanaf maart 2014 komen de grote Europese banken onder toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB).

Volgens Vermaercke is het een goede zaak dat er op Europees niveau bankentoezicht komt. “We leven in een Europese markt en het is goed dat de controle nu ook op Europees vlak zal worden georganiseerd”, aldus Vermaercke.

De Febelfin-topman wijst ook op de inspanningen die de Belgische banken de afgelopen jaren zelf hebben geleverd om opnieuw vertrouwen op te bouwen.

“De banken zijn door een moeilijke periode gegaan. Er is hard werk gemaakt om hen opnieuw stabiel en gezond te maken. Zo hebben ze hun eigen vermogen met 20 procent versterkt in de laatste vier à vijf jaar. Ze hebben hun hefboomeffect, de verhouding tussen eigen en vreemd vermogen, met 40 procent teruggebracht. Ze hebben hun blootstelling op het buitenland sterk teruggebracht en ze hebben de voorbije jaren 80 miljard euro geïnvesteerd in de Belgische economie.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content