‘Exit andere eurolanden is ook een scenario’

© reuters

“We hebben plannen die rekening houden met alle mogelijke scenario’s, zoals de exit van Griekenland uit de eurozone, maar ook die van andere landen”, zegt Arnaud Laviolette, hoofd Corporate Finance bij ING aan de vooravond van de Griekse verkiezingen.

“Dat neemt niet weg dat Europa fundamenteel in een in betere toestand verkeert dan andere regio’s in de wereld. De Europese schuldenlast is relatief kleiner dan die van de VS of veel Aziatische landen. Ik ben een geboren optimist”, aldus Laviolette.

Net daarom pleit Laviolette voor meer Europese coördinatie in de aanpak van de financiële crisis. “Het lijkt bijna erop dat de politici moedwillig talmen met het nemen van structurele maatregelen”, zegt hij. “Het antwoord van Spanje op het reddingsplan van enkele weken geleden – dat ze wat tijd nodig hebben – is ronduit hallucinant. Het populisme dat her en der bestaat, leidt ertoe dat in andere landen de democratie bedreigd is. De voorspelling van sommige Britten dat Europa zal exploderen, dreigt een selffulfilling prophecy te worden.” Laviolette zei dat alles in de marge van het Trends-seminarie over ‘Langetermijnfinanciering: trends en best practices’.

Ook Renaat Berckmoes, de financieel directeur van Telenet, is met de Griekse crisis bezig. “We zijn in dat land niet actief, maar houden er wel rekening mee in ons financieel beheer”, stelt hij. “We hebben 400 miljoen euro cash op onze balans. Vroeger was het beheer daarvan in handen van drie of vier partijen. Vandaag zijn dat er 26. We houden dus rekening met een systeemrisico als er ook iets grondig fout gaat met Italië of Spanje.”

Berckmoes heeft een goede raad voor alle bedrijfsleiders: “Herbekijk de munteenheid die in alle oude contracten staat. Dat maakt een enorm verschil bij een muntcrisis. Wie volgens het contract bijvoorbeeld schulden heeft in ‘de Deutsche Mark en zijn monetaire opvolgers’ heeft een probleem.” (H.B.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content