‘Evenwicht in 2018 blijft het uitgangspunt’

Sophie Wilmès © Belga

Voor de federale regering en de deelstaatregeringen blijft het bereiken van een begrotingsevenwicht in 2018 het uitgangspunt. Dat heeft minister van Begroting Sophie Wilmès gezegd na afloop van het Overlegcomité.

Op het overleg tussen de verschillende regeringen van het land kwam het jongste rapport van de Hoge Raad van Financiën (HRF) ter sprake. Die ziet in een advies dat vorige week bekendgemaakt werd een mogelijkheid om de begroting pas in 2019 structureel in evenwicht te brengen en de inspanning om dat doel te bereiken dus wat meer te spreiden. Vorig jaar nog raadde de HRF een traject aan met een structureel evenwicht in 2018, maar nu voegt ze er een “minimaal alternatief traject” aan toe.

Het Overlegcomité verliep in een “constructieve sfeer”, zei minister Wilmès achteraf. De echte discussies over het te volgen traject moeten dinsdag beginnen, elk niveau moet voorstellen doen. “Maar het uitgangspunt blijft een evenwicht in 2018”, zegt Wilmès.

“Geen extra inspanningen”

We gaan in 2017 nog een inspanning moeten doen, maar we gaan niet die inspanning doen die de HRF nu vooropstelt

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) liet zich zondag ontvallen dat de Vlaamse regering alvast niet van plan is om de komende jaren de bijkomende begrotingsinspanning van 1,3 miljard euro te doen die de HRF in haar rapport vooropstelt. “We gaan in 2017 nog een inspanning moeten doen, maar we gaan niet die inspanning doen die de HRF nu vooropstelt. Ik vind dat niet fair. De HRF heeft vorig jaar voor ons een traject uitgetekend”, zei Bourgeois. Hij vindt het ook niet kunnen dat volgens de HRF Brussel en Wallonië “minder inspanningen” moeten doen.

Bourgeois herhaalde zijn standpunt voor de start van het Overlegcomité, maar alvast federaal vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) vindt zijn verklaringen “opmerkelijk”. “In de Hoge Raad zitten vertegenwoordigers van alle regeringen, dus ook van de Vlaamse regering. Zijn advies is unaniem.” Zijn partijgenote en Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom pleit voor “samenwerking” tussen de verschillende niveaus om de Europese doelstelling te halen.

Overal een begrotingsevenwicht

MR-vicpremier Didier Reynders zei dat “iedereen een inspanning moet doen”, volgens Jan Jambon (N-VA) “is het de betrachting dat iedereen zijn begroting in evenwicht krijgt”. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister van Begroting Guy Vanhengel (Open Vld) wezen er fijntjes op dat hun begroting al in evenwicht is.

Op het Overlegcomité zelf herhaalde Bourgeois zijn kritiek. Hij zei de “aanzienlijke verstrenging van het traject” te betreuren doordat de HRF de individuele begrotingsdoelstellingen bepaalt door zich nu te baseren op het begrotingsresultaat 2015, en in haar vorig advies van maart 2015 minder streng was. Bourgeois wijst erop dat Vlaanderen volgens het stabiliteitsprogramma 2015-2018 vorig jaar een tekort van 548 miljoen euro mocht laten optekenen, maar eindigde met 335 miljoen. Bovendien is de begrotingscontrole 2016 politiek reeds afgerond.

De Vlaamse regering heeft nog altijd de bedoeling om vanaf 2017 een begroting in nominaal evenwicht in te dienen, “weliswaar exclusief de bouwkost van de Oosterweelverbinding”. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content