'Eurozone in gevaar': IMF maant ECB aan tot actie

18/07/12 om 17:15 - Bijgewerkt om 17:15

Bron: Trends

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet de Europese Centrale Bank (ECB) een versnelling hoger schakelen om de Europese schuldencrisis in te dijken.

'Eurozone in gevaar': IMF maant ECB aan tot actie

© reuters

In een rapport over de eurozone, dat woensdag bekendgemaakt werd, maant het IMF de ECB aan een grotere en actievere rol te spelen in het bestrijden van de schuldencrisis die Europa - en stilaan de hele wereld - in een wurggreep houdt. Volgens het IMF staat niets minder dan het voortbestaan van de eurozone op het spel.

De ECB zou om te beginnen de rente verder moeten verlagen en meer obligaties van eurolanden kopen. Bovendien zou de centrale bank ook effectief de rol van redder in nood voor banken in financiële problemen moeten spelen. Dat kan volgens het IMF enkel als de ECB de volledige verantwoordelijkheid voor de stabiliteit van het financiële systeem in de eurozone krijgt.

"Een beter afgesteld monetair beleid is nodig voor de ECB, maar dat houdt allicht ook enkele onconventionele maatregelen in," aldus Mahmood Pradhan, adjunct-directeur van de Europese tak van het IMF.

Het IMF heeft in haar rapport ook een boodschap klaar voor de Europese politieke leiders. Er moet met name harder gewerkt worden aan een bankenunie voor de eurozone, luidt het in het rapport. Er wordt met andere woorden een grotere en collectieve inspanning gevraagd om het hardnekkige virus van de Europese schuldencrisis te bestrijden.

"De banden tussen landen, banken en de reële economie zijn vandaag sterker dan ooit", aldus het IMF. En dat is in crisistijden geen geruststellende vaststelling. "Ondanks een aantal belangrijke beleidsmaatregelen die tot dusver werden genomen, blijven de financiële markten in bepaalde delen van de eurozone onder acute stress staan. Dat doet vragen rijzen over de levensvatbaarheid van de monetaire unie zelf," waarschuwt het IMF.

Op 16 juli bevestigde het IMF dat het voor de economie van de eurozone in 2012 rekening houdt met een krimp van 0,3 procent. De groeivooruitzichten voor 2013 werden verlaagd van 0,9 tot 0,7 procent. In het rapport van vandaag noemt het IMF een zwakke binnenlandse vraag, de aangekondigde besparingsplannen en een tegenvallende wereldwijde groei als oorzaken van die lagere prognose.

"De tegenwind zal beduidend sterker zijn in de landen van de periferie, waar de groei naar verwachting lager uitvalt dan in de kern," stelt het IMF. Duitsland en Frankrijk zouden voor 2012 kunnen rekenen op een 'zwakke maar positieve' groei.(Bloomberg/BO)

Lees meer over:

Onze partners