Europese leiders voeren druk op Griekenland op

23/06/11 om 19:50 - Bijgewerkt om 19:50

Bron: Trends

"Eerst besparen, dan pas financiële steun" is de boodschap die verscheidene Europese leiders hadden voor de Griekse premier voor de aanvang van de Europese top.

Door die stellingname hebben de Europese leiders de druk op Griekenland verhoogd. Minder dan een week voor de cruciale stemming over de besparingen in het Griekse parlement blijft oppositieleider Antonis Samaras weigeren het plan te steunen.

"Europa en Griekenland moeten beiden hun verantwoordelijkheid nemen", verklaarde premier Yves Leterme bij aankomst op de top. De premier beklemtoonde dat Griekenland moet besparen, maar dat het land ook zuurstof moet krijgen om de economie opnieuw aan te zwengelen, bijvoorbeeld via een versnelde en versoepelde verstrekking van Europese cohesiefondsen.

78 miljard euro

Griekenland moet tegen eind juni een besparingsplan en een privatiseringsprogramma goedkeuren dat de komende jaren 78 miljard euro in het laatje moet brengen. De maatregelen zijn een voorwaarde voor verdere financiële ondersteuning door de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds. Zonder die leningen zal Griekenland midden juli niet langer zijn schulden kunnen betalen.

Sommige leden van de nipte parlementaire meerderheid van premier George Papandreou hebben zich echter uitgesproken tegen de privatiseringen. Onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel lanceerde donderdag een ultieme oproep aan de conservatieve oppositieleider Antonis Samaras om mee te stappen in een nationale consensus.

Voor aanvang van een EVP-bijeenkomst herhaalde Samaras echter zijn verzet tegen de geplande belastingverhogingen. "We hebben hem met alle argumenten proberen overtuigen, maar hij neemt uiteindelijk zijn beslissing", stelde Leterme. Intussen kondigde minister van Financiën Evangelos Venizelos in Athene nieuwe belastingen aan. (Belga)

Onze partners