Europese Centrale Bank gaat staatsleningen kopen

08/08/11 om 06:45 - Bijgewerkt om 06:45

Bron: Trends

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft naar aanleiding van de schuldencrisis aangekondigd actief te zullen tussenkomen op de obligatiemarkt. De ECB gaat Italiaanse en Spaanse staatsleningen opkopen.

Europese Centrale Bank gaat staatsleningen kopen

© EPA

Ondertussen proberen de leiders en bankiers van 's werelds grootste economiën te vermijden dat de beurzen op een crash afstevenen.

"De ECB gaat zijn programma activeren om op de secundaire markt obligaties te kopen", staat te lezen in een mededeling die werd uitgestuurd na afloop van een conference call tussen de ECB-bankiers.

Italiaans en Spaans staatspapier

De mededeling vermeldt niet om welke staatsleningen het precies gaat, maar volgens het Duitse persagentschap DPA betekent het zinnetje dat de ECB Italiaans en Spaans staatspapier gaat opkopen.

In Europa zetten de ECB en de Duits-Franse tandem Spanje en Italië onder druk om zo snel mogelijk hun begroting op orde te brengen. De ECB riep de Europese leiders ook op om het Grieks noodscenario, zoals vastgelegd op 21 juli, zo snel mogelijk uit te voeren en de eurozone te stabiliseren.

Snelle hervormingen

De Europese Centrale Bank begroet in de mededeling overigens de Spaanse en Italiaanse bezuinigings- en hervormingsmaatregelen die werden aangekondigd. Die moeten echter snel worden uitgevoerd, klinkt het. (Belga/EE)

Onze partners